Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  22C° Karlovac

 • weather-image

  22C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  22C° Ozalj

 • weather-image

  21C° Slunj

Hrvatska TEHNOLOGIJA NA POLJU Podijeli

Na Vrhovcu demonstrirano kako dronovima do jeftinije poljoprivredne proizvodnje: Oni “vide” treba li vode, prskanja i zaštite od bolesti

Dronom se može “nadgledati” polje, vinograd, vidjeti nedostaje li vode, minerala i slično

Djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede održali su danas na imanju Elvisa Šostara u Vrhovcu demonstraciju kako GIS-ovima, dronovima i sustavom navigracije do veće poljoprivredne proizvodnje.

Radi se o inovativnoj tehnici odnosno načinu da se hrvatskim poljoprivrednicima približe tehnologije koje će im smanjiti troškove, uštedjeti repromaterijal, smanjiti broj radnih sati ljudi i strojeva i povećati kvalitetu i kvantitetu uroda, a na Vrhovcu su danas bili i drugi zainteresirani poljoprivrednici.

Uz teorijski dio, održana je i demonstracija rada s tzv. dronovima, modernim bespilotnim letjelicama kojima će se uz pomoć senzora prikupljati podatci na terenu, a što će poljoprivrednicima dati snažniju kontrolu nad poljoprivrednom proizvodnjom te ju učiniti jeftinijom i produktivnijom. Tehnološki iskorak naprijed nudi se tako hrvatskim poljoprivrednicima, a prikazano je kako se bespilotnim letjelicima efikasnije prskaju usjevi, rade izvidi, pogledaju polja povrća i voća ili vinograda, kako ustanoviti je li se pojavila koja bolest, nedostaje li vode ili gnojiva, kaže Tomislav Skupnjak iz samoborske tvrtke Technologic Industry.

„Kao odgovor na sve veću potražnju te istovremenu potrebu za smanjenjem cijena proizvoda, poljoprivrednicima i agronomima nudi se rješenje implementacije inovativne tehnologije, dodaje Nikola Gržan iz stručne službe Ministarstva poljoprivrede.

Do kraja godine planirano je održavanje još desetak sličnih radionica o preciznoj poljoprivredi diljem Hrvatske. Inače, cijena dronova za snimanje kreće se od 10-20 tisuća kuna dok je dron za prskanje 10-20 tisuća eura, a postoji i mogućnost iznajmljivanja.

Pročitajte i ovo

PROGNOZA

Danas opet vruće, popodne moguće nevrijeme