Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  8C° Karlovac

 • weather-image

  8C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  8C° Ozalj

 • weather-image

  7C° Slunj

Županija KARLOVAČKA ŽUPANIJA Podijeli

Najezda stjenica za sad nije bitno ugrozila hrastove šume u okolici Karlovca

Hrvatske šume i Šumarski institut iz Jastrebarskog na području Vinkovaca istražuju koji bi insekticid bio najefikasniji protiv ovih malih napasnika

Najezda stjenica u pokupskom bazenu – u Karlovcu, Draganiću, Jaski i Pisarovini – na stablima hrasta lužnjaka za sad ne izaziva veća sušenja.

Rekao je to na aktualcu županijske skupštine HDZ-ov vijećnik Tomislav Katić. Razmjeri oboljenja hrastovih šuma zbog stjenica u okolici Karlovca zanimali su vijećnika Marinka Marinovića.

-Kolike su procjene koliko hrastova stjenica uzrokuje i koliko može uzrokovati bolesti i probleme na hrastu?

Pa iako nije uobičajeno da vijećnik odgovara na pitanja drugog vijećnika, predsjednik Skupštine Ivan Vučić je to dozvolio jer je Katić stručnjak iz Hrvatskih šuma za to područje.

– Povećani broj hrastovih stjenica primjećen je u protekle tri do četiri godine koja direktno napada list stabla. Mijenja se boja lista, smanjuje se protok vode u samome listu i prema žiru. Što se tiče samog stabla za sad neka veća sušenja nisu primjećena, naglšava Katić.

Hrvatske šume pokrenule su istraživanje oko Vinkovaca kako bi pronašli insekticid koji bi bio najefikasniji protiv stjenica.

Katić je naglasio da velikih problema ima i zbog sušenja jasena, stabla koje raste uz hrast. Izaziva ga gljiva koja je stigla izvana, s azijskog područja, putevima drveta.

Pročitajte i ovo

(NE)PLATIŠE

Četvero prvašića iz OŠ Draganići ostalo bez školskog obroka: Gledali ostale kako jedu, a ravnateljica se ispričava