Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  22C° Karlovac

 • weather-image

  22C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  22C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Život SVE POČINJE OD KUĆE Podijeli

Najmlađi ovisnik o ekranima u Karlovačkoj županiji ima samo 10 godina. Roditelji često nemaju kontrolu nad djecom

Razdražljivost, problemi s koncentracijom, poremećaji spavanja, loše izražavanje, tek su neki problemi koje kod djece izaziva prekomjerno gledanje u ekrane

Najmlađi ovisnik o ekranima u Karlovačkoj županiji ima samo 10 godina. Zastrašujući je to podatak za društvo i obitelj, odnosno njene najmlađe članove koji su iz dana u dan sve više ovisni o gledanju u ekran mobitela, tableta, laptopa, računala.

Upravo ovisnost o buljenju u ekran, i to najviše mobitela, rezultira poraznim rezultatima svjetskih, ali i nekih domaćih istraživanja – uz to se veže poremećaj pažnje, ADHD, problemi s vidom, sjedilački način provođenja djetinjstva umjesto zdrav i sportski, ali i otuđenja klinaca koji komuniciraju putem raznih grupa, a više se uopće ne druže.

– Danas su sve mlađa djeca ovisna o ekranima, a tu uključujemo i mobitele, laptope, tablete, računala te TV. Roditelji imaju utjecaj na to koliko ih oni koriste i mi smo ti koji moraju voditi računa koliko dijete provodi pred njima i koje sadržaje gleda. Sve počinje od odgoja, kaže za Radio Mrežnicu Valentina Ričković, diplomirana psihologinja iz karlovačkog Centra odnosno Službe za prevenciju ovisnosti.

Ona i njeni kolege svakog se dana sve više susreću s ovim problemima u Karlovcu i cijeloj županiji, a zajednički nazivnik tih priča jest da su djeca uvijek prepuštena samima sebi. – Iskreno, roditelji ne znaju što se gleda, nemaju kontrolu, ne znaju koliko im vremena dijete provodi pred ekranom. Kad to i pokušavaju kontrolirati, djeca se snađu. Zato je nužno povećati nadzor nad djecom i time što rade pred ekranima.

Djetetu do tri godine starosti uopće ne bi trebalo davati nikakve ekrane jer loše utječu na razvoj mozga. Mnogi roditelji danas to ipak čine jer se djeca tako “igraju”, a oni su “na miru”. Posljedice su nesagledive.

Dijete staro desetak godina nema što raditi pred ekranom više od pola sata dnevno, dodaje Ričković. U skladu s dobi povećava se vrijeme koje se može provoditi pred ekranom, ali granice moraju postaviti roditelji. – Djeca su sklona pomicanju granica i ako ih roditelji ne kontroliraju, ne možemo očekivati da će oni sami reći kako im je dosta gledanja serije ili surfanja pred mobitelom.

Deprimirano i ljuto dijete koje dobiva loše ocjene – prvi simptomi ovisnosti

Tipični simptomi dječje ovisnosti o ekranima su preokupiranost time, stalno propitivanje kad će moći opet koristiti mobitel ili igrati igrice, a kad ih nema ljuto je, deprimirano ili buntovno, ne zanima ga ništa drugo već čeka vrijeme kad će opet moći imati mobitel ili računalo. Jedan od prvih znakova su loše ocjene u školi i izbjegavanje obveza, kaže Ričković.

Često roditelji danas nemaju vremena za razgovor ili druženje s djetetom, pa je ono prepušteno ulici ili buljenju u ekrane

Djeca koja provede previše vremena pred računalom, TV-om i na mobitelu postaju razdražljivija, kvari im se koncentracija, teže se preusmjeravaju na koristan sadržaj i na nastavu. Lošije im je pismeno,ali i usmeno izražavanje i apstraktno razmišljanje, imaju i poremećaje spavanja.Osobito je provođenje previše vremena pred televizorom ili u igranju igrica štetno za djecu koja imaju problem s koncentracijom, poremećaj u ponašanju ili epilepsiju, stoji među ostalim u dosadašnjim istraživanjima. Ovisnost o internetu povezana je prema nekim stranim istraživanjima i s problemima određivanja prioriteta kod djece te problemima u organiziranosti vremena.

Djeca se danas druže preko grupa na društvenim mrežama što je čisto otuđenje djece. Ne znaju međusobno razgovarati, družiti se, igrati na otvorenom, a to dovodi do depresije i anksioznosti, kaže Valentina Ričković.

Društvene mreže i komentari mogu uništiti živote

Mnogi roditelji na problem odmahuju rukom ili smatraju da ga drže pod kontrolom. “Nije moje dijete baš takvo”, često se može čuti, no upravo je to iznimno klizak teren.

Opsjednutost klinaca s buljenjem u ekrane i životom kojeg žive na društvenim mrežama, a koji ima malo dodira sa stvarnošću poprima također sve veće razmjere. Iako djeca mlađa od 13 godina ne smiju imati profile na društvenim mrežama, malo tko se toga drži. Ričković tu savjetuje roditelje: – Kontrolirajte što vam djeca objavljuju na društvenim mrežama, razgovarajte s njima o tome  s kim se dopisuju, tko ih pita za prijateljstvo. Ne treba nad njima biti “orao” u svakom trenutku, ali roditelj mora znati što dijete objavljuje.

Uz strašne posljedice ovisnosti o ekranima, ovime se otvara i nova tema ovisnosti o društvenim mrežama i potrebi klinaca da na mrežama žive neke druge živote, uljepšane i “filtrirane”, ali i da postanu žrtve zlostavljača – komentatora. No, i tu uvijek treba poći od roditelja, smatra Ričković i poziva sve da barem na trenutak pogledaju komentare koji se pišu o nekome ili nečemu, a vrve uvredama, sramoćenjima pa čak i prijetnjama.

Prošle godine djevojčica iz BIH stara 12 godina pokušala se ubiti zbog komentara na FB, a 15-godišnjakinja iz Zagorja ubila se prije nekoliko godina zbog vrijeđanja na društvenim mrežama. Zlostavljanje među djecom na internetu tako je postalo smrtnosno, a izgubljeni životi nepovratno su izgubljeni.

Karlovačka Služba za prevenciju ovisnosti svakodnevno se susreće s brojnim problemima djece i mladeži, a uvijek su otvoreni za savjet i razgovor. Kontakt telefon je 412 135.

Pročitajte i ovo

Rokovska nedjelja na Petrakovom Brdu i u Skakavcu