Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  22C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  22C° Ozalj

 • weather-image

  21C° Slunj

Hrvatska MLADI STARAC Podijeli

Najstariji dječji vrtić u Hrvatskoj, onaj u dugoreškom Kasaru, u radovima: 96.rođendan dočekat će kao nov

Osnovan kao Zabavište u kojem su radile zabavilje, nakon 95 godina dobit će novu fasadu i unutarnje sadržaje

Najstariji dječji vrtić u Hrvatskoj, onaj koji se nalazi u dugoreškom naselju Kasar, u radovima je koji će rezultirati novim vanjskim izgledom, ali i unutarnjom modernizacijom.

Trenutno traju unutarnji radovi, a vrtić će doživjeti i energetsku obnovu no pazit će se na detalje jer je zgrada sa svojstvom kulturnog dobra, objašnjava ravnateljica Ana Božić. Projekt uz Grad Dugu Resu sufinancira i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a rok izvođenja radova je kolovoz 2022. godine.

Ono što je bitno jest da će vanjski dio fasade biti napravljen prema uputama konzervatora, dok će se unutarnji urediti prema državnom pedagoškom standardu. To znači da će mališani dobiti novi i uređeni prostor za boravak, te nove sanitarne čvorove, a uz sve to bit će nabavljena i nova unutarnja oprema.

“Akcionari Pamučne organizirali zabavište, a radile su zabavilje”

Zgrada vrtića u Kasaru prve je mališane primila davne 1926.godine i svih ovih desetljeća bilo mjesto “čuvanja” malih Dugorešana. Kako kažu povijesni zapisi, “akcionari Tvornice predenja i tkanja Duga Resa, organizirali su Zabavište za djecu radnika. S djecom su radile zabavilje.”

U početku se rad organizirao kao igraonica bez prehrane, a djeca su donosila sa sobom suhu hranu, najčešće pecivo. Radno vrijeme je bilo sukladno vremenu službenika tvornice od 7.30h – 12.00h, te od 13.00h do 17.00h.

Ustanova je neprekidno radila i tijekom Drugog svjetskog rata, a njegovim završetkom ustanova je dobila i organiziranu prehranu.
Zapis kaže „Djeca su jela u hodniku, spavanje je bilo samo odmaranje glave na stolovima, a ostali dio tijela je više trpio nego se odmarao. Tada su nabavljene ležaljke i gunjevi, te je spavanje dobilo pravu formu.“

1948. godine otvorene su jaslice u namjenski izgrađenom prostoru, za djecu do tri godine starosti. U istom prostoru otvorena je kuhinja i počela je priprema toplog obroka za djecu.

1950. godine ustanova je zaposlila prvu odgojiteljicu, a četiri godine kasnije je Pamučna upošljava industrija predala  ustanovu Općini Duga Resa na upravljanje i ustanova dobiva naziv „Dječje jaslice i obdanište Duga Resa“.

 

Pročitajte i ovo

EU NOVAC

Vatrogasnoj zajednici Karlovačke županije 185 tisuća za akciju pomoći u Glini