Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  31C° Karlovac

 • weather-image

  31C° Duga Resa

 • weather-image

  30C° Ogulin

 • weather-image

  30C° Ozalj

 • weather-image

  30C° Slunj

Medicinske maske na licu mogu pomoći u usporavanju širenja korona virusa, no mnogi se tom preporukom znanstvenika i zdravstvenih radnika iz različitih razloga ne slažu Za sve laike: Znanstvenik Bill Nye objasnio zašto moramo nositi masku uz svijeću i šal Istragom je utvrđeno da je 3. lipnja na području Vinodolske općine iz nezaključanog osobnog vozila otuđila torbicu s novcem, osobnim dokumentima, bankovnim karticama i drugim predmetima U Crikvenici uhitili ženu (31) radi krađe, šteta oko 10.500 kuna Udruga Roditelji u akciji - Roda zatražila je u petak hitan sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem radi revidiranja odluke o ograničavanju posjeta djeci u bolnicama, što je potpisom poduprlo 450 stručnjaka iz područja zdravstva, odgoja i obrazovanja.  Inicijativu udruge podržali su psiholozi, liječnici, logopedi, odgojitelji i učitelji te 28 udruga koje djeluju na području skrbi za djecu reagirajući na odluku ekspertne skupine Ministarstva zdravstva da se boravak roditelja uz hospitaliziranu djecu, zbog epidemioloških razloga, ograniči na 15 minuta dnevno. Roda poručuje da je odluka Ministarstva zdravstva opravdano izazvala žestoke negativne reakcije javnosti i roditelja koji zahtijevaju da budu uz svoju djecu, zbog čega su uputili ministru Berošu zahtjev za hitan sastanak na tu temu. Pokretačice inicijative, stručnjakinje za mentalno zdravlje djece Tatjana Gjurković i Tea Knežević ističu da roditelji pružaju nezamjenjivu emocionalnu podršku djetetu u stresnoj situaciji poput boravka u bolnici. Roda navodi kako je od početka krize uzrokovane koronavirusom kontinuirano upozoravala na nemogućnost roditelja da posjete ili borave uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju u većini bolničkih odjela u Hrvatskoj. Više od 50.000 roditelja potpisalo je peticiju kojom traže od Ministarstva zdravstva i ravnateljstva svih bolnica ukidanje zabrane posjeta, dnevnog i cjelodnevnog smještaja uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju. Traže sastavljanje jasnih i nedvosmislenih uputa svim bolnicama, ujednačenu praksu, epidemiološke smjernice i poštivanje Povelje o pravima djeteta u bolnici. Podržala ih je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, koja ističe važnost boravka roditelja uz djecu u bolnici kao jedno od temeljnih dječjih prava, prema Konvenciji o pravima djeteta. Udruga Roditelji u akciji traži hitan sastanak s Berošem Radije ćemo riskirati da dobijemo 5 komada nego sa desetoricom kampirati ispred našeg golmana. Jedan na jedan, pa što bude. A ovi su dečki ponos svog trenera, kluba i grada, kaže trener Verone Ivan Jurić 'Jurić je fantastičan! Drugi gol Interu kao da je on sam zabio'

Karlovac VIK ZA SMANJENJE GUBITAKA Podijeli

Najviše vode u Karlovcu gube Novi Centar i Zvijezda, Vodovod i kanalizacija sada precizno mjere gubitke

Postavljanjem mjerača u cijevi i formiranjem zona po prvi put u povijesti ViK-a znat će se koliko koja zona troši vode

S 25 mjerača protoka vode i tlaka u 20 mjernih zona Vodovod i kanalizacija Karlovac sada može precizno mjeriti gubitak vode u svom sustavu na administrativnom području grada.

Ugradnja mjerača u cijevi samo je dio projekta pokrenutog prije dvije godine za smanjenje gubitaka vode, pojasnio je direktor Nikola Rogoz na današnjem predstavljanju projekta.  Vrijedan je 4.250.000 milijuna kuna od čega ga Hrvatske vode podržavaju s 80 %. Četiri su osnovne aktivnosti.

– Te četiri aktivnosti su magistralni vodoopskrbni cjevovod Zagrad – Strmac, vodoopskrbni cjevovod Donja Švarča – Švarča – Mostanje, novi cjevovod za vodospremu Švarča i lokacija i regulacija tlakova, rekla je voditeljica odjela za tehničku dokumentaciju Nikolina Šarunić.

Trenutno se ugrađuju posljednjih deset uređaja za mjerenje tlaka i protoka kojima se svakih pet minuta u Vodovodu i kanalizaciji dobivaju informacije o gubicima.  Po prvi puta u povijesti ViK-a bit će poznato koliko koja zona u Karlovcu troši vode.

– Uz pomoć njih možemo na dnevnoj bazi pratiti potrošnju vode u pojedinoj zoni. Te zone su otprilike veličine kvartova i praćenjem protoka odnosno količine vode koja ulazi u pojedinu zonu i potrošnje u toj zoni mi onda računamo koji su gubici u toj zoni. Isto tako, ako se desi veći kvar možemo odmah reagirati i ići u potragu za tim kvarom što do sad nismo mogli jer nismo mogli mjeriti protoke u zonama, pojasnio je Luka Jelkovac voditelj Odjela gubitaka i IT-a.

Najveći gubici su u Novom Centru i općenito u užem urbanom dijelu Karlovca jer je mreža isprepletena zbog čega u slučaju kvara ne pada tlak, pa građani i dalje imaju vode. Takav kvar teško je pronaći, međutim s novim mjeračima bit će to puno lakše i brže.

Cilj projekta je smanjiti postojeći gubitak vode od 60 post na 40 posto, međutim taj će proces, rekao je direktor Rogoz, trajati godinama.

– U ovom trenutku mi smo na prosječnom gubitku 60 posto. Želimo napraviti značajan iskorak u smanjenju gubitaka i vjerujemo da se možemo približiti toj granici od 40 posto gubitaka, no za to treba vrijeme, a s obzirom da je naša mreža izuzetno velika, gotovo 680 kilometara, dodao je.

Pročitajte i ovo

U GRADSKOJ KNJIŽNICI DO 21.8.

Izložen pobjednički rad za vojarnu Luščić: Nismo isključili mogućnost za vrtić i školu