Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  29C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  29C° Ozalj

 • weather-image

  28C° Slunj

Karlovac AMBROZIJA I NOVAC Podijeli

Nakon 10 godina beskućnici s Gaze više neće uklanjati ambroziju po gradu. “S gradskom dotacijom ne možemo nikog zaposliti”

Grad im je ove godine ponudio 10 tisuća kuna što su odbili. Prije deset godina dobili su 75 tisuća i zaposlili 12 beskućnika

Nakon punih deset godina koliko su tijekom ljetnih mjeseci u Karlovcu uklanjali iznimno alergogenu ambroziju i tako Karlovčane štitili od velikog zdravstvenog problema, štićenici Udruge Milosrđe odnosno centra za beskućnike na Gazi ovog ljeta to  više neće raditi.

Razlog je jednostavan – nedostatak novaca. Prije deset godina od Grada su dobili 75 tisuća kuna i s tim su novcima mogli zaposliti svoje štićenike, 12 beskućnika. Prošle godine ta je dotacija pala na 20 tisuća kuna, no unatoč tome beskućnike se zaposlilo i uklanjali su ambroziju. Njih troje radilo je tri mjeseca.

No, ove godine Grad je Udruzi predložio 10 tisuća kuna koje nisu prihvatili.

– S tim ne možemo nikoga zaposliti, a gdje su tek troškovi benzina, odlazaka i zaštite, pa nismo prihvatili tu ponudu, kaže Petar Banić iz Udruge Milosrđe – Centar za beskućnike.

Beskućnici su radili i osjećali se korisni, a Karlovčani su bili sigurni od ambrozije

Tako Karlovac ostaje bez vrijednog projekta koji je imao zdravstvenu dimenziju, ali i socijalnu pa čak i psihološku. – Naši su štićenici dobili šansu da rade, da izađu na tržište rada, da ne zaborave raditi i u tome su se dobro snalazili i osjećali se korisnima, kaže Banić koji žali zbog ovakvog razvoja događaja. “Nije poruka socijale čekati da ti netko nešto da, nego da se mora raditi”, dodaje.

Da štićenicima Centra rad nije stran, dokazuje i to što Centar uzgaja aroniju, imaju dva velika plastenika s 250 voćaka i 7 tisuća m2 koje kose i održavaju. Uz štićenike, tu volontiraju i branitelji koji na Gazu dolaze na dnevni boravak. U centru trenutno boravi 17 štićenika, a tri su trenutno na radu na moru.

 

Pročitajte i ovo

110. BRIGADA

110. Brigada slavi 31 godinu od ustroja: Ove godine braniteljski spust rijekom Kupom