Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Županija 1858.-2019. Podijeli

Nakon 161 godine ugasila se škola u Novigradu na Dobri

Prije 104 godine škola je imala 461 đaka

Nakon 161 godine otkako je u Novigradu na Dobri, tada Crkvenom Selu, započelo obrazovanje djece, ova školska godina označila je i njegov kraj.

Područna škola u Novigradu koja radi u sastavu OŠ Netretić od ove je školske godine stavila ključ u bravu. Razlog – nema učenika, a jedna jedina učenica u 4. razred krenula je u Jarče Polje, potvrdio je ravnatelj škole Miodrag Popović.

Ugašena je tako još jedna škola u našim krajevima koja je imala doista bogatu prošlost. Davne 1858.godine u Novigradu je započelo školovanje djece, a deset godina kasnije počela je gradnja postojeće zgrade. Od samog početka škola u Novigradu mučila je muku s prostorom, svjedoče povijesni spisi. U školskoj godini 1881/82 imala je 64 đaka u redovnoj školi, a još 24 u opetovnici, ukupno 88.

I kasnijih godina žalili su se učitelji da imaju minimum prostora a puno đaka jer je u klupama sjedilo po njih osmero, a samo u prvi razred kretalo je tako 1899. godine 32 djece. Kasnijih godina počelo se s nadogradnjom kata škole, a 1914./1915.godinu škola u Novigradu imala je 461 redovitog đaka i 101 u opetovnicama. Pritisak je trajao i dalje pa se u sljedećim godinama otvaraju škole u Netretiću te Dubravcima, a onda i u Jarčem Polju (1943.) i Zagradcima.

Upravo je škola u Jarčem Polju tijekom svih ovih godina preuzimala “primat” i rasla s brojem učenika, pa ih danas u ovu ustanovu definitivno ide i više od same matične škole u Netretiću.

U razdoblju od 161 godine vremena su se stubokom promijenila. Novigradsku školu “progutala” je škola koje je iz nje i zbog nje i nastala.

 

 

Pročitajte i ovo

SUPER BROJKE

Turizam Karlovačke županije ruši dosadašnje rekorde: Do sada je županiju posjetilo 200 tisuća turista