Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Život NEĆE GORJETI Podijeli

Nakon 24 godine Vuzmenke na brdu Roganac neće biti. DVD Stara Sela: Prestajemo! Dovezli su nam glomazni otpad kojeg bi mi valjda trebali “spaliti”

Prozori, vrata, automobilske gume, šuta dovezeno je zadnjih tjedana, a u DVD-u su ogorčeni postupcima neodgovornih građana.

Nakon pune 24 godine otkako Dobrovoljno vatrogasno društvo Stara Sela organizira paljenje uskršnjeg krijesa na brdu Roganac, ove godine vuzmenke neće biti! Tradicija će tako biti prekinuta i to nakon što su članovi DVD-a “pukli” zbog neodgovornih pojedinaca koji su ovdje dovezli ogromne količine otpada.

Svaka Velika subota navečer zadnjih je gotovo dva i pol desetljeća bila rezervirana za mlade i stare, njihovo druženje na Rogancu, a onda i paljenje krijesa. Krasan običaj okupljao je sve generacije, a Vuzmenka na Rogancu postala “brend” i trenutak druženja. No, toga ove godine neće biti, a kako stoje stvari neće je biti više nikad.

Bolje da umre selo nego običaji, stara je izreka koja sve govori, no ako je suditi po ovoj priči, običaj će umrijeti, a selo možda i nastaviti s – navoženjem otpada.

U DVD-u Stara Sela odlučili su tako da nema paljenja krijesa zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca i njihovog navažanja raznog otpada – od kućanskog, stare odjeće, auto guma, odbačenog namještaja, do “šute” i ostalog smeća. Otpad se dovozi već duže vrijeme, hrpa raste, a u DVD-u su rezolutni: – Građani su taj otpad trebali zbrinuti na propisan način, a ne bacati u prirodu i dovoditi u neugodnost vlasnika  zemljišta i nas, kažu u DVD-u. Mi bismo valjda trebali taj otpad spaliti u krijesu i tako ga “zbrinuti”, ogorčeni su članovi Starih Sela. Proteklih godina gorjele su palete i drvena građa, odnosno ostaci drvene građe, no ove godine pametan netko očito je zaključio da u uskršnjem krijesu može nestati svaka vrsta otpada.

Zemljište na koje se navozi(o) otpad u privatnom je vlasništvu, a vlasnik je, kažu u DVD-u, svih ovih godina imao razumijevanja i dozvoljavao paljenje krijesa na svome na čemu su mu zahvalni.

Gradska komunalna redarka Marija Ivanić danas je bila na terenu te će Grad sanirati ovaj deponij o svom trošku. I to iznimno u ovom slučaju, jer inače troškovi idu na račun vlasnika zemljišta.

– U suradnji s Čistoćom uklonit ćemo glomazni otpad – štednjake, gume i ostalo, dok će biljna građa biti spaljena u dogovoru s članovima DVD-a, rekla je Ivanić i sama razočarana postupcima neodgovornih koji umjesto da nazovu Čistoću i tamo zbrinu što ih muči, otpad “zbrinjavaju” na ovakav način.

Sanacija se očekuje ovih dana, a svi se potiho nadaju da će se u DVD-u predomisliti i ove godine po 25. srebrni puta održati Vuzmenku. Pitanje je samo da li  oni koji su svih ovih mjeseci na ovo mjesto dovozili otpad sad osjećaju barem malo krivice, odgovornosti ili trunku neugode?

Pročitajte i ovo

MARATON NA KORANI

Romano Mužak i Ivana Žigman prvi na Finswimming maratonu Korana