Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  8C° Karlovac

 • weather-image

  8C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  8C° Ozalj

 • weather-image

  8C° Slunj

Županija KAD DRVO PRIČA Podijeli

Nakon kvačice za rublje teške 300 kg i 3. po veličini na svijetu, majstor Čoholić u Donjim Stativama planira nove poduhvate

Na tokarskom stroju iz kućne radinosti nastaju prava umjetnička djela

Već tri godina jedna kvačica plijeni pozornost u Donjim Stativama. Ne radi se tu o običnoj kvačici za rublje, već o najvećoj kvačici u Hrvatskoj, točnije trećoj najvećoj na svijetu. Danas, iako malo mršavija, sa samo 300 kilograma, i dalje plijeni pozornost.

Originalno je kvačica ili štipaljka bila zelena i težila je preko 700 kilograma, ali tijekom godina drvo se sušilo pa je gubila na težini te sada teži oko 300 kilograma u novom, narančastom ruhu. Izrađena je od drveta lipe i opruge od pocinčanog čelika.

Kvačicu se moglo  primijetiti prije dvije godine ispred Zorin doma, u sklopu 23. Filmske revije mladeži i 11. Four River Film Festivala. Nakon toga, vratila se u svoje rodno mjesto u Donje Stative, gdje stoji ispred kuće Željka Čoholića, kreatora kvačice. Kako kaže, ideju je imao već nekoliko godina, a realizirao je prije tri godine s nekolicinom prijatelja.
S obzirom da se nalazi uz staru povijesnu cestu Lujzijanu, prolaznici često zastaju i slikaju se na njoj. Dok neki pitaju mogu li se fotografirati pokraj, drugi to obave u strci i panici misleći da je zabranjeno, govori nam Čoholić.

Zdjelice iz opusa “Crv i ja”

Virtuoz za drvo Čoholić bavi se i izradom unikatnih proizvoda od drva masline, kruške, šljive, oraha, trešnje i bršljana.
-Po struci sam monter centralnog grijanja, prije je to bio kao kovački posao jer se radilo u čeliku i željezu. U odnosu na to, drvo volim više jer ga smatram toplijim. Svaki proizvod je unikat jer nikad ne možete pogoditi dva ista komada kada su godovi drugačiji, svaka anomalija na drvu je pozitivna.

U njegovoj radinosti mogu se pronaći drvene zdjelice, tanjuri, čaše, kaleži, kugle, grabilice za med i druge stvari.  Najpopularnije su zdjelice iz opusa “Crv i ja”. Riječ je o drvetu koje je djelomično pojeo crv pa smatra kako nije jedini majstor jer dio zasluge pripade crvu, govori u šali.

Iako ima neugodan miris tijekom tokarenja i brušenja, najviše voli raditi s drvetom oraha zbog jedinstvenih godova.
– Gotov proizvod premazujem pčelinjim voskom zbog sjaja i dugotrajnosti. Ponekad i špekom ako želim dodatni sjaj, recimo na gljivama.

Tokarski stroj sa smetlišta

Sve je započelo prije 30 godina kada je sam htio napraviti dasku za rezanje i malo skratiti vrijeme. Od komada željeza napravio je nekoliko noževa kako bi njima mogao izrezbariti dekorativne motive. Nedugo zatim sa svekrom je odlučio napraviti tokarski stroj koristeći dijelove ventilatora, šivaćeg stroja, grabilice, motora i tkalačkog stroja.
Rad na stroju naučio je sam, a u početku je imao svakakvih nesreća. Jednom prilikom skoro je i ostao bez oka jer mu je komad drveta odletio i razbio zaštitne naočale. Prvo što je napravio su drške za noževe.

– Ovo mi je samo hobi pa radim kad stignem. U garaži sam napravio atelje pa sam tamo češće zimi. Sljedeći projekt je već u glavi, al vidjet ćemo je li dovoljno neobično kao divovska kvačica. Imam dosta ludih ideja, kaže ovaj umjetnik.

Pročitajte i ovo

POTPORA

Dugoreškim poduzetnicima šansa za bespovratna sredstva, a Grad pomaže sastankom