Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Život DOKTORAT NA DJELU Podijeli

Nakon više od 15 mjeseci Jelić danas u javnosti, održao predavanje u komori i poručio: Dišem punim plućima

Točno u 45 minuta sažeo doktorsku dizertaciju, a o politici kaže: Kopačke sam okačio o klin i otišao za trenera mlađe ekipe

Onoga trena kad postanete zadovoljni svojom uslugom, trenutak  je kada trebate postati nezadovoljni jer to znači da ste prestali raditi.

Poručio je doktor znanosti Damir Jelić, bivši karlovački župan, koji se nakon više od godinu dana otkako je otišao s političkih dužnosti u javnosti, danas u Županijskoj gospodarskoj komori pojavio u ulozi predavača.

Uoči predavanja kojem su prisustvovali njegovi dojučerašnji suradnici i stranački kolege, novinarima je rekao da ga politika više ne zanima.

-Znate, kad je čovjek 16 godina u politici onda mu je potrebno malo mira od dnevne politike tako da stvarno dišem sada punim plućima. Znam kako je teško ljudima u politici, znam kako je i narod puno puta realno kritičan, ali puno puta baš nužno i ne, rekao je.

Zbog odlaska ne žali, slušao je emocije, a trenutno piše novu knjigu

Trenutno piše knjigu.

-Znanstvena je, ali stil pisanja je popularno – znanstveni jer kod mene je uvijek prisutan nekakav sukob između umjetničke i čisto znanstvene crte, pojašnjava.

Nakon što je otišao s mjesta župana, Jelić je doktorirao i kaže da nije ni trenutka zažalio svoju odluku.

-Ovo je moj put, slušao sam emocije.

Ovogodišnje lokalne izbore stoga je pratio opuštenije nego ikada. Niti je sudjelovao niti se njima bavio. Ali, dodaje:

-Političkim kampanjama se neću baviti pa mi je bilo lakše, ali da mi je to “core” biznis, onda bih u mojoj matičnoj ekipi se bavio time. Da raskrstimo pitanje koje je cijelo vrijeme u eteru: Zašto je izašao iz stranke? Moje političke poglede nisam promijenio, i dalje su identični, ali su sekundarni. Primarno se čovjek bavi znanstvenom djelatnošću i teži biti nezavisan, koliko je to god moguće. Ako ste partitokratski usmjerni onda vam to muti tu vodu jer morate biti na službi jednoj ekipi. A, ‘ajmo reći ovako: Ja sam kopačke u nogometnom klubu okačio o klin i otišao u reprezentaciju za trenera mlađe ekipe, bio je slikovit Jelić.

Istraživanje pokazalo da su promjene nabolje moguće

A da je i dalje izvrstan predavač pokazao je u Županijskoj gospodarskoj komori gdje je točno u 45 minuta predstavio rezultate svoje doktorske disertacije “Uloga ljudskih resursa u kreiranju zadovoljstva korisnika usluga javne uprave u Karlovačkoj županiji”.

-Ideja za ovu doktorsku disertaciju, ali potpuno mutna, seže iz 2010. na 2011. godinu. Točno znam trenutak kada sam razgovarao s uglednim karlovačkim arhitektom Petrovićem koji mi je rekao da je moj trud vezano za uređenje ureda za dozvole u Gradu Karlovcu besplodan i da nikada neće uroditi plodom. To mi je bio silni motiv, pojašnjava početke.

Pisanje  disertacije je započeo još 2016. kao gradonačelnik, a nastavio kao župan Karlovačke županije. Tada je proveo istraživanje zadovoljstva građana i gospodarstvenika radom uprava u pet gradova i županije. Ispitanici su bili 40 zaposlenika i 120 građana i gospodarstvenika.

-Ideja je bila uzeti gradove i Karlovačku županiju kao upravu i snimiti stanje.

Problem nezadovoljstvo zaposlenika samima sobom i sustavom samoocjenjivanja

U šest i pol mjeseci, od prvog do drugog mjerenja, dokazao je da se ulaganjem u djelatnike, učinkovitim ocjenjivanjem, učenjem, nagrađivanjem, itd., dogodilo više pozitivnih pomaka u zadovoljstvu korisnika uslugama ovih javnih uprava.

Ono što je naglasio kao problem je nezadovoljstvo čak tri četvrtine zaposlenika sustavom samoocjenjivanja koji je propisala država, ali koji na njihov rad nema nikakvog utjecaja – niti ih se nagrađuje niti kažnjava.

“Isto tako, novo istraživanje trebalo bi provesti i zbog činjenice da je s uvođenjem promjena u način rada raslo nezadovoljstvo zaposlenika samim sobom, ali raslo je njihovo uvjerenje da su korisnici zadovoljniji uslugom.

U zaključku Jelić naglašava da za upravu da postane “servise servisa” treba postaviti organizirane oblike upravljanja ljudskim resursima, usustaviti interne komunikacijske kanale, ali i druženja, tribine te uz već zadane, poboljšati ocjenjivanje vlastitom metodologijom.

Pročitajte i ovo

U PVC-U

Na Maljevcu “pao” s 3,8 kg marihuane