Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  14C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  13C° Slunj

Karlovac Podijeli

Naoružanje i oprema HV-a privukli pažnju

Svi s jednakim oduševljenjem pozdravljaju otvorene dane Oružanih snaga u Karlovcu. – Vrlo pohvalno, barem jedamput godišnje bi trebalo, što se mene tiče. Možda svaki put novi sadržaji, da nam ne dosadi… Treba to malo narodu, da se vidi da imamo mi vojsku, i više bi je trebalo biti, tako da shvate neki budući agresori […]

Svi s jednakim oduševljenjem pozdravljaju otvorene dane Oružanih snaga u Karlovcu.

– Vrlo pohvalno, barem jedamput godišnje bi trebalo, što se mene tiče. Možda svaki put novi sadržaji, da nam ne dosadi… Treba to malo narodu, da se vidi da imamo mi vojsku, i više bi je trebalo biti, tako da shvate neki budući agresori da budu polomili zube… Zanimljivo je, jedini je problem što je užasno vruće, pretpostavljam da je dečkima ovdje još puno gore nego meni, ali inače je zanimljivo. Sve me pomalo zanima… – zbore posjetitelji.

A svega pomalo i ima, od raznih oklopnih vozila, vojničke opreme, najnovijeg ruskog helikoptera, do naoružanja.

– Krećemo od ručnog bacača granata hrvatske proizvodnje, 40 mm, poluautomatskog, puškostrojnice Heckler & Koch G21 i različitih verzija jurišne puške G36 isto od proizvođača Heckler & Koch. Mislim, po mom iskustvu i po onome što imamo od TT podataka, jedna od najboljih jurišnih pušaka trenutno na svijetu. Još uvijek čekamo hrvatsku jurišnu pušku da je proizvedu. Vidjet ćemo, kako se pokaže, tako ćemo je uvesti u naoružanje, nadam se. Mislim da smo dosta dobro naoružani, kako je bilo, sada je stanje, recimo, dobro, a bit će još bolje.

Da smo takvo naoružanje imali 90-ih godina, Domovinski rat bi izgledao potpuno drugačije, kazao nam je jedan Karlovčanin, koji je u obilazak krenuo sa svojim unukom. Njemu će, kaže, preporučiti da, kada odraste, služi vojni rok.

– Ne može biti ni muškarac ako nije vojnik! To je stara izreka i to je tako. Vojska ipak oplemeni malo čovjeka, ima vojska svojih dobrih strana – napomenuo je djed, a unuk nastavio:

– Sviđa mi se ovdje, najviše helikopteri. Dobro je biti vojnik jer možeš voziti ovo što tu ima. Deda mi je pričao o ratu i zapamtio sam da smo pobijedili.

A sve o dragovoljnom služenju vojnog roka u Hrvatskoj vojsci možete saznati u info šatorima u vojarni "Domobranska" ili na ŠRC-u Korana. Takvo služenje vojske počet će već ove jeseni i namijenjeno je ženama i muškarcima do 30 godina starosti i godišnje bi ga, u trajanju od 14 tjedana, prošlo 400 ročnika.

– Služenje ročnika na dagovoljnom služenju vojnog roka trajalo bi 14 tjedana. Provela bi se kroz 2 faze – temeljna i specijalistička vojna obuka. Na temeljnoj vojnoj obuci u 6 tjedana ročnici bi savladali temeljne vojne vještine i na specijalističkoj vojnoj obuci proveli obuku za specijalnost 11101 – strijelac. S time bi bili pripremljeni u tim općim i temeljnim vojnim vještinama i znanjima i pripremljeni za daljnji tijek službe, eventualno, u djelatnom sastavu ili ugovornoj pričuvi.

Dok traje, ročnici dragovoljci će primati plaću, a nakon što odsluže svoje i prođu obuku, imaju mogućnost za nastavak vojne karijere, ako to žele. Karijeru u vojsci, ali i mogućnost za visoko obrazovanje, mogu imati svi koji si ga inače ne bi mogli priuštiti. Riječ je o programu "Kadet", za koji se ove godine prijavilo 870 kandidata. Onima koji udovolje uvjetima i dobiju stipendije, bit će osiguran smještaj i financijska sredstva za nastavak školovanja, nakon kojeg imaju obavezu određeno vrijeme ostati u Oružanim snagama, kaže poručnik Andrija Olujić.

– Na njih vojni sustav vrlo ozbiljno računa, mi ih ovdje nazivamo karijerni časnici. Jedan dio njih, koji budu najsposobniji, najvrjedniji, najuporniji, će sigurno za desetak, petnaest, dvadeset godina se naći na vodećim mjestima u našem ministarstvu – napomenuo je poručnik Olujić.

Program "Kadet" omogućava ono, danas najvažnije, a to je siguran posao nakon školovanja, kaže i sam kadet drugog naraštaja Jure Sabelj.

– Da završim svoj fakultet, vjerojatno bih ostao na burzi rada i morao bih se boriti da bi dobio radno mjesto, a ovako mi je otvoreno odmah nakon završetka fakulteta radno mjesto i napredovanje u karijeri – pojasnio je kadet Sabelj.

No, za vojnu karijeru čovjek mora imati interes. Poput mladog Marka Filipovića Grčića iz Sinja, koji je odlučio postati pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Prije tri dana je, u sklopu obuke, prvi puta skočio padobranom. Osjećaj je, kaže, nevjerojatan, a kada ga se pita zašto nije izabrao civilno zrakoplovstvo, jednostavno kaže:

– Drugačiji su avioni, jednostavno nemaš osjećaj da upravljaš zrakoplovom, imaš osjećaj da si, hajdemo reći, u nekom autobusu, dok se ovdje radi o većim brzinama i manevrima i drugačiji su zahtjevi da dođeš u vojnu avijaciju.

Vojna policija danas je pak prikazala svoje četveronožne suradnike, pse za detekciju eksploziva. Crna njemačka ovčarka, petogodišnja Jesi, do sad je imala puno posla, kaže njen vodič.

– Ti psi pretežno rade u vojnoj policiji na osiguranju štićenih objekata, štićenih osoba, ovakvih manifestacija i sličnih. Imala je posla… – potvrdio je Jesin vodič.

Na ŠRC-u Korana zatekli smo i prvog čovjeka Karlovca. Nakon obilaska vojarne u Domobranskoj, i nogometnog stadiona na kojem traju pripreme za središnje obilježavanje Dana oružanih snaga i kopnene vojske, razgledao je i izložene eksponate, te sva zbivanja kratko prokomentirao.

– Grad živi, mislim da je to kratko i jasno, osjeća se živost – bio je kratak gradonačelnik Jelić.

Pročitajte i ovo

ISKORISTITE DAN

Subota u Karlovcu: Ne propustite izložbu pasa, Vikend na Dubovcu, Festival volonterstva, turističke šetnje i humanitarnu svirku