Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  22C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Županija KRENULO NAPRIJED Podijeli

Napreduje pristupna cesta prema Babinoj gori, ove godine mogao bi biti izabran i izvođač radova na CGO-u

Otvaranje ponuda za graditelja Centra za gospodarenje otpadom je 22. studenog ove godine

Vrijeme je konačno počelo normalno teći za projekt Centra za gospodarenje otpadom Babina gora. Radovi na pristupnoj cesti i ostaloj infrastrukturi koja ju prati, napreduju.

Ustvrdio je župan Damir Jelić obišavši dio gradilišta zajedno s direktorom Vodovoda i kanalizacije Nikolom Rogozom, karlovačkom pročelnicom Anom Hranilović Trubić i direktoricom KODOS-a Marijom Tufeković.

– Dovlači se čitava infrastruktura, imovinsko – pravni odnosi su odavno riješeni. Sada smo u onoj fazi u kojoj bi u ovoj godini mogli prelomiti izvođača. U tom slučaju smo stvarno na konju i sve ide onako kako treba, naglasio je Jelić prisjetivši se godina kada su u ovom projektu mjeseci trajali godinama.

A to znači da bi sredinom 2023. Babina gora bila u punom radu.

Direktorica Tufeković kaže da je ove godine dovršena sva potrebna dokumentacija. Projekt, čija vrijednost je 290 milijuna, kuna, je uspješno prijavljen za europsko sufinanciranje. Devedeset posto potrebnoga novca osigurat će se iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša, a preostalih 10 posto financirat će suvlasnici među kojima su i Sisačko – moslavačka i Ličko – senjska županija.

U tijeku su postupci javne nabave. Najznačajniji od njih je onaj za projektiranje i izvođenje radova.

– Otvaranje ponuda očekujemo 22.11. ove godine. Sam postupak javne nabave do sad teče uredno, nije bilo žalbi i očekujemo da ćemo do kraja godine imati izabranog izvođača radova. Nakon toga kreće projektiranje i gradnja centra tako da negdje sredinom 2023. očekujemo da će centar biti u punom radu.

Grad Karlovac je investitor prometnice koja se trenutno uređuje, a vodi prema budućem centru. Vrijednost te investicije je 8 milijuna kuna. Najveći dio novca, 85 posto stiže iz europskog proračuna, 15 % iz državnog te 800 tisuća kuna iz proračuna gradova i općina, suvlasnika KODOS-a.

– Prometnica će biti dužine 1800 metara za odvijanje dvosmjernog prometa. Dijelom u širini od 6 metara, dijelom od 5,5. Bit će izgrađen nogostup, javna rasvjeta, oborinska kanalizacija i DTK kanalizacija. Očekujemo da će do kraja ove godine radovi biti završeni, kaže karlovačka pročelnica Hranilović Trubić.

Za vodoopskrbu se pobrinuo karlovački ViK. Ulaže 1,9 milijuna kuna za cjevovod do Babine gore.

Direktor Rogoz je podsjetio da je to de facto nastavak projekta iz 2013. kada je građen vodovod Tušilović – Okić.

– Radovi izuzetno dobro napreduju. Vjerujemo da ćemo ih do kraja studenog, početka prosinca završiti. Naravno da ćemo prilikom ove izgradnje priključiti desetak domaćinstava na ovaj vodoopskrbni cjevovod, dodao je Rogoz.

Pročitajte i ovo

POVEĆALI PREDNOST

Nove ankete: HDZ-u 62 mandata, Restartu 43, Škori 14, Mostu 9, Možemo 8