Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  22C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Život NULTA TOLERANCIJA Podijeli

Nasilje među djecom najčešće preko interneta, ali kakvo god bilo nije prihvatljivo

Djeca se često ne usuđuju prijaviti nasilje zbog straha od odmazde

Psihičko ili fizičko, a najčešće preko društvenih mreža i interneta, vršnjačko nasilje je itekako prisutno među djecom. Čulo se to danas u OŠ Grabrik gdje su učenici Teatrom potlačenih i u suradnji s PU karlovačkom obilježili Dan ružičastih majica.

-Na primjer, neću navoditi imena, ali u četvrtom razredu su se dva dečka potukla i samo je jedna cura otišla po pomoć, rekla nam je primjer nasilja iz svoje škole Tena Lučić, jedna od pet učenica osmog razreda koje su danas izvele simulaciju vršnjačkog nasilja.

Svjesna je da svi zajedno na nasilje ne reagiraju ispravno.

-Neke osobe, uključujući i mene, bili su zaprepaštene, neki su navijali tko će pobijediti i samo nije u redu što nismo svi otišli potražiti pomoć nego smo gledali i uživali u tome.

Dva su razloga zbog kojih mladi ne prijavljuju nasilje – iz straha od odmazde i iz neznanja. Zato Anita Gračan iz PU karlovačke podsjeća da je bilo koju vrstu nasilja jednostavno prijaviti.

-Svi nasilje mogu prijaviti dolaskom u policijsku postaju i policijsku upravu, a isto tako se može prijaviti nasilje putem “Red button” koji se nalazi na stranici Ministarstva unutarnjih poslova koji svojim klikom vodi dalje, do zadnje točke na koji način i koji oblik nasilja se može prijaviti. Nasilje može prijaviti i onaj koji je žrtva nasilja, ali može ga prijaviti anonimno i osoba koja gleda nasilje.

I još jednom upozorava:

-Ni jedna oblik nasilja koji obuhvaća vrijeđanje, čupanje, omalovažavanje, ponižavanje nema tolerancije. I na to trebamo svi zajedno stati i svi se trebamo kao zajednica uključiti; i mladi i djeca i roditelji i škole i policije i sve ostale institucije.

Pročitajte i ovo

KONTAKTI ZARAŽENIH

13 radnika tvrtke u Generalskom ostalo doma, a i 3 djelatnika policije