Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Život NASILJE NIJE FORA Podijeli

Nasilje među vršnjacima u porastu i sve češće se odvija na društvenim mrežama

Međuvršnjačko nasilje moraju prevenirati svi, ali prevencija kreće od obitelji

Trend vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj je u porastu, a nije zaobišao ni Karlovac i Karlovačku županiju.

Čulo se to na današnjem obilježavanju Dana ružičastih majica – prevencija vršnjačkog nasilja u Zorin domu.

– Na razini RH u protekloj godini imamo 745 kaznenih djela, ali to je trend i u europskim zemljama. Policija puno čini na prevenciji. Potreban je jedan multidisciplinarni i međuresorni pristup tom problemu jer ni jedna institucija to ne može sama riješiti, rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Osim cyber bullyinga tj. zlostavljanja na internetu, postoje slučajevi fizičkog nasilja gdje se udruži više učenika i na različite načine uperene na jednog učenika. Tako je bilo i u događaju u Splitu. Zanimljivo je da se sve snima i objavljuje na društvenim mrežama, naglašava Milina.

Slično je i u Karlovačkoj županiji. Bilježi se povećanje nasilja preko interneta, ali najveći problem i dalje je alkoholizam kod mladih. Statistika kaže da piju već od 12. godine.

– U zadnje tri, četiri godine imamo blagi porast nasilja putem društvenih mreža. Mladi su ulogirani na sve moguće društvene mreže. Preventivnim akcijama, edukacijama i predavanjima od 4. osnovne do 4. srednje pokušavamo upoznati djecu da ta štetna ponašanja se ne smiju činiti. Sve što napišete na društvenim mrežama može se kopirati i isprintati te predati državnom odvjetništvu i može tužiti. Zato apel svim mladima – nemojte pisati ništa putem društvenih mreža što ne želite da se vama dogodi, kaže policijski službenik Mario Sunarić.

Karlovac dodatno svojim programom prevencije ovisnosti pokušava osvjestiti svoje mlade da alkohol, droga, pušenje, ali i maltretiranje drugih nisu društveno prihvatljiva ponašanja, naglasio je gradonačelnik Mandić.

No, u dječjem svijetu to često funkcionira drugačije. Uloga žrtve i nasilnika mijenja se iz dana u dan, potvrđuju nam i sami učenici koji su u Zorin domu gledali predstavu “Tko ti je kriv” Kristijana Majića.

– Vršnjačko nasilje je kada netko nema modernu odjeću kao ostali onda ga vrijeđaju. Nekad imamo takvih slučajeva pa onda o tome razgovaramo. Često se dogodi da je netko u jednom trenutku nasilnik, a u drugom žrtva.

– Nema se tu puno za reći, ne smije se tući, ako se nekoga tuče može ga se gadno ozlijediti. Bilo je nekoliko takvih slučajeva u školi, rekli smo razrednici i onda je nakon toga sve bilo OK.

Uz sve nadležne institucije, na prevenciji je ipak najvažnija obitelj. Roditelji bi trebali biti prvi koji će djeci ukazati na ono što ne valja, a što valja, što se smije, a što ne smije. Izostane li ta prva lekcija, svaka iduća bit će djeci puno teža.

Pročitajte i ovo

KARLOVAČKI K-9 TIM

Dragon i Foxy savladali i helikopter: U Divuljama prošli osposobljavanje