Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  28C° Karlovac

 • weather-image

  28C° Duga Resa

 • weather-image

  27C° Ogulin

 • weather-image

  29C° Ozalj

 • weather-image

  27C° Slunj

Karlovac GODIŠNJICA Podijeli

“Ne gubim živce, nego imam življe reakcije, a oporba bi mogla biti konkretnija”

U godini na vlasti najzadovoljniji projektom rekonstrukcije Zvijezde

Prošla je godina dana od kad su gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i njegovi zamjenici preuzeli gradsku upravu, a Mandić njihov zajednički rad ocjenjuje “poticajnom četvorkom”. Oporbi daje opisnu ocjenu: “Neka budu konkretniji”.

Ističe da je u Gradskom vijeću bilo nekih dobrih prijedloga koje su i usvajali ipak naglašava kako njemu kao gradonačelniku od oporbe nedostaje malo više konkretnosti.

– Ja znam što je problem, vi kad radite projekt on mora imati glavu i rep, od ideje do zatvorene financijske konstrukcije. Nitko neće potpisati i obvezati se, javno reći to se treba napraviti na takav način. Volio bih da tu naša oporba bude puno konkretnija, da se ne boji i ne ustručava riskirati. Politika koja samo traži sukobljavanja, politika koja je isključiva nema budućnosti. Ne moramo misliti isto, nećemo misliti isto, ali ‘ajmo biti konkretni. Ako gradonačelnik mora biti konkretan, a je, ja mislim da bi tu oporba mogla biti konkretnija.

Na sve glasnije opaske da ne podnosi dobro kritike te da sve češće gubi živce kaže:

– Možda se to tako može gledati, ali ne bih rekao da ne podnosim kritiku, nego se možda Mandić promijenio u onom jednom dijelu, a to je da politiku ne doživljavam kao frazeologiju, politikanstvo, puko pucanje nekih parola nego stvarno želim u politici imati konkretan argument, u konačnici konkretnu kritiku. U tom dijelu možda su moje reakcije malo življe.

Najveći posao odrađen za Zvijezdu i za Poslovnu zonu Gornje Mekušje

U godinu dana rada najzadovoljniji je zbog projekta komunalne infrastrukture Zvijezde za koji se očekuje da će biti dio još većeg projekta Aglomeracije. Njime će povijesna gradska jezgra dobiti nove kanalizacijske i vodovodne cijevi.

– Vjerujem da će vrlo brzo i formalno biti potvrđeno da je naša Zvijezda ušla u aglomeraciju, da ćemo tih 45 milijuna kuna povući iz Europske unije. Sam projekt je zamišljen u tri godine i kad krene nadam se da ćemo kroz dvije, tri godine imati uređenu komunalnu infrastrukturu Zvijezde što, složit ćemo se, je preduvjet za bilo kakav daljnji rad.

Ponosan je i na još jedan razvojni projekt – poslovnu zonu u Gornjem Mekušju i dokumentaciju koja je bila spremna za natječaj na kojem se očekuje 10 milijuna kuna za njeno uređenje.

Nikad bolja vertikala Županija – Grad Karlovac

Ono što ga frustrira je sporost kojom država rješava otvorena pitanja poput vojarne Luščić. Do sad nije često isticao, a počeo je spominjati od prošlog Gradskog vijeća, suradnju Grada Karlovca i Karlovačke županije.

Iako će mnogi reći kako na toj relaciji stvari baš i ne idu najbolje, Mandić uvjerava u suprotno. Kao najbolji primjer za to navodi priču u Zvijezdi s Oružanom koju je Grad darovao Županiji za njen projekt Centra kompetencije.

– Napokon, primjer jedne praktične suradnje Grada Karlovc i Karlovačke županije. U tom dijelu vertikale komuniciranja je ovo jedna potpuno nova priča u odnosu na ono što je bilo prije.

Ono što slijedi su napori da se pokušaju iznaći novci izvan proračuna, a koji su nužni za sufinanciranje EU projekata, ako se u njima želi sudjelovati.

– To će biti zanimljiva tema za političku jesen u gradu Karlovcu.

Pročitajte i ovo

PRIJE SVEGA

Sutra zatvoren Ruski put: “Snimat” će situaciju u karlovačkom podzemlju