Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  3C° Slunj

Život Županija Podijeli

Ne izbjegavajte Mrežnicu – somovi ne napadaju

Poručio je to predsjednik Kluba športskih ribolovaca Mrežnica Dario Bežan, komentirajući nedavni napad soma na ženu u Svetom Petru.Nešto tome slično nije zabilježeno u posljednih nekoliko desetljeća i to je sasvim neuobičajeno.– Koliko znamo, nije zabilježeno u zadnjih 10, 20 godina. Bilo je nekih priča, ali mislim da su to samo priče, da je ovo […]

Poručio je to predsjednik Kluba športskih ribolovaca Mrežnica Dario Bežan, komentirajući nedavni napad soma na ženu u Svetom Petru.
Nešto tome slično nije zabilježeno u posljednih nekoliko desetljeća i to je sasvim neuobičajeno.
– Koliko znamo, nije zabilježeno u zadnjih 10, 20 godina. Bilo je nekih priča, ali mislim da su to samo priče, da je ovo sada bilo za ozbiljno. To nije uobičajeno, mislim da je to jedan izdvojen slučaj, nije uobičajeno da ribe napadaju ljude – priča Bežan za RM.

Ribe, žabe, ptice – da; ljudi – ne

Pojašnjava kako je som grabežljivica, koja se hrani ribama, žabama, pticama, ali nije uobičajeno da napada ljude i brzo odustaje kad primjeti da plijen prema kojem je krenuo nije onaj na koji je mislio.
– Nije mu uobičajeno da napada ljude. On instinktivno reagira više na pokrete, vibracije, nego što vidi. Vjerujem da ga je kupačica iziritirala nekim pokretima, radom ruku, nogu i da je vjerojatno zbog toga nasrnuo na nju. Vjerojatno je odustao kad je vidio o kakvom se ‘plijenu’ radi. Ne mogu tvrditi 100% jer nisam vidio gospođu, ali mislim da ozljede nisu strašne jer on nema velike zube – smatra Bežan.

Veliki som je poželjan ribički trofej

Som je jedna od najbrojnijih riba u ovim rijekama, i jedna od najzanimljivijih ribičima. Pogotovo kad je oveći i kad se pročuje da je negdje primjećen baš taj, veliki!
– Somova ima svugdje u Mrežnici, u svakom njenom dijelu, negdje manjih, negdje većih. Kako je Mrežnica jedan ‘sklop’ jezera između slapova, na svakom dijelu postoji jedan, dva, tri soma koji tamo obitavaju. Ribiči su uvijek u potrazi za takvim velikim ribama, zanimljiv im je kao trofej, ali ne treba ga shvaćati kao nekog velikog neprijatelja – pojašnjava Bežan.

Som od 2,10 metra, težak 45 kilograma, kojeg je nedavno ulovio Nikica Jakovčić vjerojatno je najveći ikad ulovljen na Mrežnici. Upecan na pravi način.
– Ima priča i o nekim većim, do 80 kg, ali to nije bilo ulovljeno udicom i to ne bih svrstavao u ‘normalne’ ulove – ocjenjuje Bežan.

Neopasan za kupače, opasniji za ribiče

Som je najveća riba u našim rijekama, ali nije opasna za ljude, pa slobodno uživajte i u Mrežnici i u ostalim ovdašnjim rijekama.
– On je kod nas najveća riječna riba, naraste i preko 100 kg; ponegdje i više; neki primjerci ulovljeni na Dunavu ili nekim dijelovima Rusije imali su više od 200 kg. Hrani se isključivo ribama, žabama, pticama i vrlo je rijedak slučaj da napada čovjeka, tako da je bezopasan. Možda je opasniji za same ribiče, ima veliku snagu pa prilikom borbe se može porezati na udicu ili slično, ali za same kupače mislim da je neopasan – naglašava Bežan i slaže se: Mrežnicu zbog soma ne treba izbjegavati!

Pročitajte i ovo

SVJEDOČENJE VJERE

Počele pobožnosti na Dubovcu: Uvjereni smo da je sv. Josip pomogao izlječenju našeg unuka