Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  8C° Ogulin

 • weather-image

  4C° Ozalj

 • weather-image

  8C° Slunj

Karlovac MUZEJ POLICIJE U AQUATICI Podijeli

Ne propustite izložbu krivotvorenih umjetnina u Karlovcu

Otvorenje večeras u Aquatici u 18 sati, ostaje otvorena do 23. lipnja

Četrnaesti postav izložbe “Ljepota lažnog sjaja” s tridesetak krivotvorenih umjetničkih radova renomiranih domaćih, ali i stranih autora, večeras se otvara u karlovačkoj Aquatici.

Muzej policije krivotvorenih umjetnina građanima će do 23. lipnja omogućiti da vide lažna djela slikara poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, i brojnih drugih.

– Među našim izlošcima imamo i jedan reljef Salvadora Dalija, uz Dalija tu su i Picasso, Renoir, Modligiani, a mislim da nema imena hrvatskog umjetnika koji nije u našem fundusu, radi se naravno o krivotvorenim djelima, rekla je voditeljica Muzeja Helena Biočić.

Krvotvorenu građu počelo se prikupljati 2009. godine.

– Prije 2009. sve slike su se nakon pravomoćnih sudskih odluka uništavale. Na inicijativu naše kriminalističke policije putem državnih odvjetništava zamolili smo da se više ne uništavaju te slike već da se dodijele našem muzeju i mi trenutno imamo sedamdesetak takvih krivotvorenih slika u našem fundusu.

Cilj ove izložbe je prevencija. Policija njome želi upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca.

-Doista na crnom tržištu ima svega pa ih želimo upozoriti da paze na što daju veliki novac. Imamo i savjete na što trebaju pripaziti kod kupovine umjetnina, da pogledaju pozadinu slike jer na njoj može biti dosta informacija, da kupuju od poznatih prodavatelja koji nemaju “crnu prošlost”, da provjere na internetskim stranicama da se ne radi slučajno o ukradenoj umjetnini i slično, pojašnjava Biočić.

Izložba “Ljepota lažnog sjaja” u Aquatici će biti otvorena u 18 sati, a moći će se razgledati sve do 23. lipnja, svaki dan od 8 do 19 sati.

Pročitajte i ovo

LIJEP USPJEH

Ivan Tomislav Cvitešić i Mia Cvitak pobjednici prvog HAWaton natjecanja u Hrvatskoj