Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Život MINISTAR U KARLOVCU Podijeli

“Ne želimo od škola napraviti zatvore, poučavanje licem u lice nema alternative”

Naravno da djeca mogu izaći van

Poučavanje licem u licem nema alternative, od škola ne želimo napraviti zatvore, rekao je danas na svečanom otvaranju MIOŠ-a u Karlovcu ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

-Nismo predvidjeli da se djeca nalaze kao u zatvorima iako nam to sada neki spominju. Rekli smo da će se djecu nadgledati, zato smo preporučili da se odmori odvijaju ne svi zajedno, u istom trenutku nego sukcesivno, razred po razred. Naravno da djeca onda mogu izaći van. Inače, ta mjera sama po sebi ne bi imala smisla, rekao je Fuchs.

Nada se da škole neće morati prelaziti na C model jer bi to značilo zatvaranje svih škola.

-Nadam se da ćemo svjedočiti popuštanju svih ovih mjera i povratku učenika u škole bez ikakvih maski i sličnih, na žalost, sada nužnih preventivnih mjera, dodao je ministar.

U Karlovačkoj županiji svi po A, samo ozaljska po B modelu

Ipak, u ministarstvu se intenzivno pripremaju i za najgore scenarije.

-Vrlo intenzivno radimo na snimanju svih mogućih materijala koji će stajati na raspolaganju učiteljima, profesorima, nastavnicima kako bi oni lakše mogli u bilo kojem slučaju poučavati i onaj dio učenika koji zbog prostornih razloga mora boraviti u ciklusima, kod kuće.

Zbog koronavirusa osam škola u Republici Hrvatskoj danas nije počelo s radom

Koliko je škola u Hrvatskoj krenulo po kojem modelu za sad nije poznato, tek se prikupljaju informacije. U karlovačkoj županiji sve škole, osim ozaljske OŠ “Slava Raškaj”, idu po modelu A.

Na zahtjev ravnateljice škole u Ozlju se ide po modelu B – tri dana nastave u školi, dva dana online, a županija će to iskoristiti kao pilot projekt, kaže dožupanica Vesna Hajsan Dolinar.

-Inače su u dvije smjene, a sada su zapravo svi u jednoj i rade tri dana u školu i dva dana kod kuće te mijenjaju razredne odjele. Županiji je to testni model da vidimo kako i takva nastava funkcionira kako bi bili spremni i za drugi model.

Ministarstvo traži načine i novac kako bi se započelo s proširenjima hrvatskih škola. Zbog toga što je većina učionica u školama skučena, učenici ne mogu biti na preporučljivih 1,5 metara razmaka pa nastavu moraju pratiti s maskama.

-Imamo razgovore sa Svjetskom bankom, najavio je Fuchs.

Pročitajte i ovo

PROFESOR VALENT

Karlovački gimnazijalci iz prve ruke, od našeg Dade, slušali o pisanju bloga