Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Karlovac NOĆ MUZEJA U KARLOVCU Podijeli

Neandertalci u Aquatici, razglednice u TZ-u, stare lutke i spomenari na Stativama, Kino Edison u Gimnaziji, povijesne ure kod franjevaca…

Ovoga petka, 31. siječnja od 18 do 1 iza ponoći karlovački Gradski muzej, ali i ostale ustanove otvaraju svoja vrata posjetiteljima

U Karlovcu će se ovoga petka, 14. godinu za redom održati Noć muzeja. Manifestacija, koja je na nacionalnoj razini samo godinu dana starija od karlovačke, ovoga puta je posvećena velikim obljetnicama hrvatskih muzeja.

Održat će se u više od 210 muzeja, galerija i ustanova u kulturi u više od 100 hrvatskih gradova, općina i mjesta od 18 do 1 sat iza ponoći. U Karlovcu posjetitelji će kao i uvijek moći obići više lokacija.

– U Gradskom muzeju Karlovac na matičnoj lokaciji te na preostale tri lokacije: Muzeju Domovinskog rata Turanj, Galeriji “Vjekoslav  Karas” i Starom gradu Dubovcu. Javna ustanova Aquatika također sudjeluje u Noći muzeja, Gimnazija Karlovac, Turistička zajednica grada Karlovca, Muzej karlovačkog vatrogastva, Franjevački muzej, Nacionalno svetište sv. Josipa, KUD Sv. Ana i KUD Stative, rekla je na današnjoj pressici glasnogovornica Gradskog muzeja Josipa Vukelić.

Uz brojne prigodne izložbe i predavanja, Gradski muzej će obilježiti i svoju 115. godišnjicu. U Aquatici pak gostuju krapinski neandertalci.

– Muzeju krapinskih neadertalaca ovo je prvi puta da jednom izložbom i programom gostujemo u javnoj ustanovi odnosno u akvariju. Izložba nosi naziv Krapinski pračovjek, ukratko ćemo predstaviti i Dragutina Gorjanovića Krambergera – otkrivača krapinskog neandertalca, najbogatiju zbirku neandertalskog čovjeka na svijetu koja broji više 900 komada ljudskih fosilnih ostataka, rekao je voditelj Muzeja Jurica Sabol.

Gimnazija će se u Noći muzeja posvetiti Kinu Edison koje bi ove godine slavilo 100 godina. Franjevački muzej također otvara svoja vrata posjetiteljima. Moći će se posjetiti crkveni tavan te pogledati izložbu povjesnih ura na crkvenim zvonicima. Turistički ured na Korzu bit će otvoren do 22 sata. Osim što će svi tu moći doznati kamo ići u Noći muzeja, ovdje će biti postavljena i izložba starih karlovačkih razglednica. U Nacionalnom svetištu sv. Josipa bit će obilježena 40. godišnjica osnutka Dijecezanskog muzeja. KUD Sv. Ana Vučjak u Etno kući predstavit će svoju Etnografsku zbirku koja od lani ima svojstvo kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Posebno zanimljiva bit će izložba starih lutaka, njih više od 120, spomenara i značaka  koju organizira KUD Stative u područnoj školi. Neki od izložaka stariji su od 100 godina.

Noć muzeja zamišljena je za popularizaciju muzejskih sadržaja. Ako je suditi po onome što se u Karlovcu nudi, u tome se uspjelo.

– Na ovih 15 odnosno 14 godina koliko naš muzej sudjeluje u ovom programu, evidentno je da su muzeji sve više vidljivi, a sam kulturni turizam je itekako u velikom porastu tako da one prvobitne namjene Noći muzeja su odavno nadiđene, rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Hrvojka Božić.

Cijeli program može se pronaći na internetskim stranicama ili FB-u svakog od sudionika ili na službenoj stranici Noći muzeja.

Pročitajte i ovo

UMJESTO PADA, RAST

Nezaposlenost u ožujku veća za 2,8 %, na burzi više od 3.500 ljudi