Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Hrvatska U SJENI DRUGIH Podijeli

Nedovoljno cijenjen sport: Pikado kombinacija amaterskog i poluprofesionalnog sporta, pa je i sponzore teško naći

Razlog slabe prepoznatljivosti pikada vjerovatno je to što u ovom sportu nema novaca

Čak 600 natjecatelja iz cijele Hrvatske natječe se na današnjem ekipnom prvenstvu u elektroničkom pikadu u sportskoj dvorani na Dubovcu.

U prvoj fazi turnira ekipe su podijeljene u osam skupina s po tri ekipe pri čemu dvije prvoplasirane idu dalje. Davor Mikan bavi se pikadom već četiri godine, a sve je počelo iz dosade i zbog ekipe.

-Dobar pikadist mora imati hladnu glavu. Ne treniramo svaki dan, sve ovisi o obavezama, ali recimo da treniramo dva puta tjedno po sat ili dva, dodao je Mikan.

Andrea Thomas treninge također usklađuje s obavezama, a pikadom se počela baviti prije tri godine. Prema njoj dobar pikadist mora biti uporan i imati dobru volju.

Sjajni rezultati hrvatskih pikadista

Tihomir Mamić, predsjednik Hrvatskog pikado saveza istaknuo je da se pikado ne cijeni u mjeri u kojoj bi trebao.

– Na razini Europe ali i svijeta mi smo pri vrhu. Na zadnjih 12 europskih prvestva mi smo osvojili osam zlatnih i četiri srebrene medalje, dodao je Mamić.

Razlog slabe prepoznatljivosti pikada vjerovatno je to što u ovom sportu nema novaca. Pikado je kombinacija amaterskog i poluprofesionalnog sporta, a samim time i sponzore je teško naći.

– Financiramo se uglavnom iz članarina natjecatelja klubova, a dio sredstava pristiže iz Hrvatskog olimpisjkog odbora, iako ni to nisu neka sredstva, objasnio je Mamić.

Lana Belavić

Pročitajte i ovo

M BROTHERS USPJEH

Steak goveda uzgojenog na Kordunu osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu: Išli smo za “probu”