Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  5C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  3C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  4C° Slunj

Hrvatska UDRUGA DIGNITAS Podijeli

Neka ministar Beroš i Vlada prestanu plašiti najteže bolesnike da će ostati bez terapije

Prvo obmanjujete javnost i uništavaju prava pacijenata

Nimalo mekano i diplomatski, a u borbi za prava pacijenata, Udruga za prava pacijenata Dignitas kojoj je na čelu Karlovčanka Marina Novaković Matanić, pozvala je ministra Beroša i Vladu da prestanu uništavati prava pacijenata, plašiti one najteže i obmanjivati javnost.

-Ovim putem apeliramo na ministarstvo zdravstva, ministra Beroša kao i na cjelokupnu Vladu RH da sustavno prestanu uništavati prava pacijenata kao i da prestanu plašiti najteže bolesnike da će ostati bez terapije koja im je neophodna za njihov život. Prvo obmanjujte javnost da smo po izdvajanju za zdravstvo na začelju EU, što prema relevantnim podacima vidimo da to nije istina, a sada bi ministar uvađao nove poreze i još veći teret prebacio na same pacijente, a da sam u svom mandatu nije ponudio apsolutno ni jednu reformu zdravstva koja bi išla na korist pacijenata, isto tako nije ni pokušao spriječiti javno iznošenje farmaceutskih tvrtki kako će oni najteži pacijenti ostati bez terapije, a riječ je o dijaliziranim i onkološkim bolesnicima. Farmaceutske tvrtke imaju pravo javno iznositi svoje probleme, ali očito ministarstvo nije se ni potrudilo da ne dođe do novog plašenja bolesnika, koji su ionako opterećeni za svojim bolestima. Možemo u nedogled govoriti i o pacijentima koji moraju dodatno plaćati svoju terapiju, a kada govorimo o umirovljenicima, onda možemo vidjeti da ih to dovodi i ro ruba egzistencije.
Ovim putem tražimo da prvo neka ministar posloži sustav unutar zdravstva i vidi gdje se uštede mogu provesti, a on bi najmanje trebao znati gdje su te uštede, a to sigurno nije na medicinskom osoblju, niti na terapiji.
Dosta je bilo šutnje pacijenata gdje samo klimamo i prihvaćamo odluke koji ministar neki donosi bez konkretnog plana i što će to donijeti za sve pacijente. Jer ako je plan izaći pred javnost i samo reći uzeti ćemo vam više novaca s plaća, i to isključivo za vračanje dugova, onda s time nismo apsolutno ništa postigli, nego ćemo i dalje godinama samo propadati dok do kraja ne propadne zdravstvo za koje građani itekako izdvajaju dobar iznos iz svoje plaće.
Ovim putem pozivamo ministra da konačno krenu slušati i pacijente i da reforma za zdravstva ide konačno u suradnji i bez štete za pacijente, poručuju iz Udruge Dignitas.

Pročitajte i ovo

PROGNOZA

Danas temperatura do 6 stupnjeva, magla bi se mogla razići sredinom dana