Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Crna kronika PUNE RUKE POSLA Podijeli

Nema dana i noći da migranti na granici s Bosnom ne “padaju” u ruke našoj policiji. “Čim nas vide, odustaju”

Policijski helikopter svaku noć nadlijeće dio uz granicu i locira migrante. Pogledajte u našem videu

Migranti su lukavi, da bi prešli granicu koriste se brojnim mogućnostima, međusobno se “navigaju” preko društvenih mreža, no granična policija u Cetingradu  ne pamti više dana,a ni noći kad ih nisu uhvatili. 

Drže čak 55 kilometara granice s Bosnom, rade 24 sata, koriste svu raspoloživu tehniku od termovizija do dronova i helikoptera, a upravo jučer stigli su im novi kolege iz Zagreba, Virovitice i Varaždina koji će uz “domaće” snage nadzirati hrvatsku državnu granicu.

Vjerojatno nema policajca u PU Karlovačkoj koji nije pročitao i komentirao tekst Radio Mrežnice u kojem ih migranti uspoređuju sa zloglasnim ISIL-om, a na to samo odmahuju rukom i smješkaju se. – ISIL, a? Samo radimo svoj posao.

Helikopter, dron, kamere, policija, svi rade

I doista, na potezu od Maljevca do prijelaza Gejkovac u dužini 10 kilometara neće proći niti 5 sekundi, a da na cesti, u grmu, na brdu ne zapazite naše policajce. Pomoćnik načelnika PP Cetingrad za graničnu policiju Ivo Bencetić kaže da su u pogonu stalno. – Migranti pokušavaju prijeći granicu i noću i danju. Noću misle da je lakše, no detektiramo ih helikopterom koji stalno nadlijeće teren, dronovima i termovizijskim kamerama. Danju su tu kamere za dnevno praćenje, dalekozori i ophodnje, a cetingradska policija usavršila je i staru, ali učinkovitu metodu dojavljivanja među lokalnim stanovništvom.

Lakše preko potoka Gline jer je sve plići

-Ne pamtim dan i noć kad smo bili na nuli, kaže Bencetić o broju uhvaćenih migranata. Naši policajci na ovom dijelu granice imaju gotovo idealne uvjete za opservaciju. Koriste nekoliko čeka na vrhovima brda s kojih puca pogled na livade i potok Glinu koji je i prirodna granica između dvije države. Trenutno je Glinu lako prijeći jer dolaskom lijepog vremena presušuje, pa joj dubina varira od pola metra do 2,5 metra. Upravo to izazov je policajcima jer s bosanske strane migranti lakše stupaju na hrvatsko tlo. Na prijelazu Gejkovac koji je zatvoren za promet no može ga se prijeći pješice, naše su ophodnje bez prestanka. Da bi došli do tog mjesta migrantima iz Velike Kladuše  s nove lokacije na kojoj su smješteni, treba 15 minuta hoda. Kad stignu u Hrvatsku, brže kreću dalje no još brže padaju u ruke našima. “Već imamo šifre zavoja i lokacija na kojima prelaze”, kaže Bencetić i potvrđuje opasku kako su svakim danom sve učinkovitiji u svom poslu. Otkriva nam i da je migrantima na ovom dijelu lakše snalaženje jer granični prijelaz Maljevac intezivno svijetli pa je orijentir noću kojeg se  oni drže, a ima i onih s kojima se već dobro znaju jer su bezbroj puta pokušali prijeći granicu i svaki su put uhvaćeni.

Nakon predsjedničine izjave na RM u zaštitu granica uključene sve službe

Nakon što je u ožujku predsjednica države Grabar Kitarović gostujući upravo na Radio Mrežnici upoznata s problemom migrantskog vala te najavila da će učiniti sve da se zaštite granice, ovdje se puno toga promijenilo. Uključene su sve moguće službe, nakon dugo godina očišćena je naša obala potoka Gline od raslinja, kose se livade, ubrzano je i razminiranje, a koliko je naša strana čišća od bosanske zorno pokazuju i fotografije. Ipak, još uvijek postoje neprohodni dijelovi, a i oni minski sumnjivi.

Odvraćanje i vraćanje migranata

Dvije su metode po kojima policija postupa – odvraća migrante što znači da se fizički pokažu i to je njima znak za “STOP”, a druga je readmisija, odnosno predaja i prihvat osoba s nezakonitim boravkom.

-Dočim nas uoče, ni ne pokušavaju prijeći granicu, kaže Bencetić. Riječ je o tzv. odvraćanju, no neki ipak uspiju doći na hrvatsko tlo. Nakon što ih policija uhvati, s njima se postupa sukladno zakonu o strancima, u dogovoru s bosanskom policijom određuje se lokacija njihovog prihvaćanja na graničnom prijelazu, a surađuje se i sa Slovencima.

Bencetić kaže migranti nisu agresivni, iako zna biti svega. Znaju se i sami ozlijeđivati pa to “pripisati” našoj policiji. – Na nama je da radimo svoj posao i čuvamo granicu, kaže Bencetić. Potvrđuje da je uglavnom riječ o mlađim muškarcima koji sa sobom nemaju nikakve dokumente, a svima je cilj neka od zemalja zapadne Europe.

Pogledajte video policijske akcije hvatanja migranata iz helikoptera:

Pročitajte i ovo

KAŽNJENI

Novim recidivistima 35 zatvora i 15 dana zadržavanja