Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

  • weather-image

    19C° Karlovac

  • weather-image

    19C° Duga Resa

  • weather-image

    17C° Ogulin

  • weather-image

    19C° Ozalj

  • weather-image

    18C° Slunj

Život KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI Podijeli

Nezapamćene cijene pšenice, predviđanja nisu optimistična. Cijena bijelog kruha mogla bi se popeti i do 15 kuna

Ako se u skorije vrijeme tržište ne stabilizira, građani neće moći izdržati nove cijene

Cijena pšenice najviša je do sada,a veliki bijeli kruh vrlo lako mogli bismo kupovati i po 15 kuna.

U zadnja 3 -4 mjeseca cijena brašna povećala se za 60-70%. Tržište je jako nestabilno, cijene energenata divljaju, a kako se u cijeloj priči snalazi vlasnik hrvatskog lanca pekara “Tiki”, Paštrik Maloki, ispričao je za Radio Mrežnicu.

Sukladno povećanju cijena energenata, brašna, ulja i on je bio primoran podizati cijene svojih proizvoda.

Prvo podizanje napravio je u rujnu 2021. za 20%. Drugo je bilo prije mjesec dana za nekih 10%, pa trenutna cijena velikog bijelog kruha u njegovoj pekari iznosi 9,50 kuna.

Profit na kraju “pojedu” režije

Zadovoljan je prometom koji se nije smanjio, ali ističe kako profit ipak na kraju “pojedu” režije:

-Očekujem da će od idućeg mjeseca u nekim industrijama, posebice u našoj, doći do povećanja cijene struje i do 100%.

Straha za opstanak svog poslovanja trenutno nema, ali ipak će biti teško, svjestan je. Otkaze ne planira dijeliti, pokušava u cijeloj situaciji sagledati i pozitivnu stranu priče.

Naime, Hrvatska proizvodi dovoljno brašna, čak i duplo više nego što je potrebno, stoga ne bi trebali imati problema sa nestašicom. Ono što smatra kako Vlada može pomoći poslodavcima je smanjenje PDV-a kako ne bi dolazilo do otkaza.

Hrvati među najvećim potrošačima kruha

Uspoređujući Hrvatsku s ostalim zemljama, jedni smo od najvećih potrošača bijelog kruha.

U prosjeku, jedan Hrvat godišnje potroši 62 kg bijelog kruha, dok je europski prosjek 55 kg.

To nam je potvrdio i Paštrik, koji se nedavno vratio s putovanja u Irskoj: ” Bio sam dva tjedna u Irskoj, i tamo stvarno nemate pekare. Kod nas je ta kultura kruha poprilično na razini.” dodaje kroz smijeh.

 

L. Grčić

Pročitajte i ovo

SJEĆANJE NA TURANJ

Obilježena 31. godišnjica napada na Karlovac: Na današnji dan izgubljeni su prvi prijatelji i suborci na ratištu