Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Sport NOGOMET Podijeli

NK Karlovcu 1919 doniran automatski vanjski defibrilator vrijedan 12.600 kuna

Akcijom donacije ovih uređaja prošle je godine spašeno 17 života.

KARLOVAC – Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, a u sklopu nacionalne akcije ‘Pokreni srce, spasi život’, doniralo je danas Nogometnom klubu Karlovac 1919 automatski vanjski defibrilator vrijedan 12.600 kuna.

Nakon demonstracije rada defibrilatora na pomoćnom igralištu Čavlekovog stadiona, prim. dr. Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, istaknula je da je spomenuta akcija počela prije šest godina, da su tijekom nje uređajima opremili nacionalne parkove, sportske udruge, Hrvatsku gorsku službu spašavanja, vatrogasce, trajekte koji voze duže od 20 minuta te razne druge ustanove. Tom akcijom prošle je godine spašeno 17 života.

– Ovaj projekt ‘Pokreni srce, spasi život’ govori o tome da želimo svima pomoći, što je jako važno. Kad srce stane, očekuje se da onaj tko je najbliži zna postupke prve pomoći i da odmah započne taj postupak, kako ne bi stradao mozak i kako bi mogli dalje nastaviti živjeti. Ovaj uređaj omogućava da još lakše, brže i bolje oživimo čovjeka. To je nešto što ste sigurno gledali u filmovima i to trebate svi naučiti, a ovaj uređaj s velikim veseljem dajemo NK Karlovcu 1919, zato što će svi treneri i osoblje koje radi u klubu u Zavodu za hitnu medicinu Karlovačke županije, u našem novom EduKA-Sim centru, trebati naučiti ove postupke. Svi smo svjedoci da srčana smrt može nastupiti bilo kada, u bilo kojem momentu, a i sami znate iz medija da se to ne događa baš rijetko na nogometnim stadionima. Prvi trebaju pomoći ljudi koji su neposredno tamo, a to su treneri, fizioterapeuti… Postupak je jednostavan kad se nauči i veliko je zadovoljstvo kad se uspije oživjeti čovjeka kojem je stalo srce. Ovaj uređaj možete nositi na utakmice na koje idete, a kao što znate, prema Zakonu o sportu, odnedavno je postala dužnost da ga imate i bez njega nećete moći raditi, pogotovo u ligi za koju se sad spremate – kazala je Grba Bujević.

Predsjednik kluba Josip Ribar zahvalio je na vrijednoj donaciji, naglasio da klub u trenažnom procesu ima preko 250 djece, da je jedan od najvećih sportskih kolektiva u Karlovačkoj županiji, ali i da se nada da neće trebati koristiti donirani uređaj.

Pročitajte i ovo

MAČEVANJE

Antonio Gojak ušao u sastav reprezentacije za Svjetsko seniorsko prvenstvo u Kairu