Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Sport TAEKWONDO Podijeli

Nobilo: Trebamo svi napraviti dodatne napore da vratimo mlade u sport jer ćemo inače imati teške posljedice u budućnosti

Anto Nobilo, predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza, danas je sa suradnicima obišao klubove Karlovačke županije.

KARLOVAC – Trebali bismo svi kao društvo napraviti dodatne napore da vratimo mlade u sport jer ćemo inače imati teške posljedice u budućnosti – kazao je predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza Anto Nobilo, koji je danas sa suradnicima započeo s obilaskom svih županijskih saveza i klubova.

Nobilo i suradnici jutros su obišli Zagrebački taekwondo savez i tamošnje klubove, a potom odradili sastanke s klubovima Karlovačke županije. Medijima se obratio u prostoru Taekwondo kluba Prana u bivšoj vojarni Luščić, za kojeg je kazao da je pravo otkriće i da može biti baza jednog novog kvalitetnijeg taekwondo sporta u Karlovcu.

– Namjera nam je bila da utvrdimo realnu situaciju u klubovima s obzirom na pandemiju, koja je upravo prije godinu dana proglašena, kao i zabrana treniranja i zabrana natjecanja. Sve je to ostavilo teške tragove na cijeli sport, a onda i na taekwondo. Želimo utvrditi kolika je šteta napravljena i što se može napraviti da se popravi situacija. Veliki broj mladih se prestao baviti sportom i to nije dobro za njihov razvoj. Trebali bismo svi kao društvo napraviti dodatne napore da vratimo mlade jer ćemo inače imati teške posljedice u budućnosti. Klubovi koji su trenirali u sportskim dvorana najlošije su prošli jer im nisu dopušteni treninzi, a klubovi koji imaju vlastite prostore, kao Prana, nešto su bolje prošli, ali i oni imaju otprilike 30 posto gubitka.

‘Želimo trenirati, ali želimo biti i društveno odgovorni’

Potvrdio je da su kao Savez u stalnom kontaktu s Hrvatskim olimpijskim odborom, Državnim uredom za sport pri Ministarstvu turizma i sporta i stožerom civilne zaštite i pokušavaju se boriti za taekwondo sport. Podsjetio je da su napravili veliko prosvjedno okupljanje u Zagrebu, kako bi ukazali na probleme, ali i naglasio da ne žele ići preko epidemioloških mjera.

– S druge strane, mi smo društveno osjetljivi i ne gledamo samo svoj sport. Gledamo na potrebu da se zaštitimo od pandemije. Prvi i osnovni cilj u sportu je unaprijeđenje zdravlja nacije, dakle, ne možemo raditi nešto što narušava zdravlje nacije. Trebamo se boriti za poziciju taekwondoa, ali ne preko znanstvenih tvrdnji medicinara, koji kažu da stanje u ovom trenutku nije dobro. Mi ne želimo izigravati propise, ne želimo pridonijeti širenju pandemije, jer nam je zdravlje sportaša najvažnije. Znamo da ovi klinci koji treniraju, da se možda neće teško razboljeti, ali oni imaju roditelje, djedove, bake… nećemo ići preko epidemioloških mjera. Cijeli svijet je pretrpio velike gubitke u taekwondou, Svjetska federacija je početkom 2020. prekinula sva natjecanja. Mi želimo trenirati, ali želimo biti i društveno odgovorni – naglasio je.

Cvitak: Nedostaje oko 20-30 posto članova

Goran Cvitak, predsjednik i trener Taekwondo kluba Prana, kazao je da 80 do 90 posto klubova muči ista problematika.

– Od gubitka članstva, prelaska članova u sportove koji funkcioniraju na otvorenom, dosta je samoizolacija, nedostaje oko 20 do 30 posto članova. To se izuzetno osjeti na financijskom funkcioniranju kluba, ali vjerujem da će se s vremenom, to govorim već godinu dana, situacija poboljšati.

U pratnji izaslanstva Hrvatskog taekwondo saveza bio je Ivan Šarapina iz Taekwondo kluba Marjan iz Splita, kandidat za Olimpijske igre u Tokiju. Trenutno se sprema za Europsko prvenstvo, koje će se u travnju održati u Sofiji, a u svibnju ga očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre. Vjeruje da će biti među dva najbolja borca u svojoj kategoriji i izboriti izravni plasman u Tokio.

Pročitajte i ovo

BROJKE

20 pozitivnih u petak u Karlovačkoj županiji, u ogulinskoj i karlovačkoj bolnici 67 osoba zbog korone