Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  5C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  6C° Ozalj

 • weather-image

  3C° Slunj

Županija SA SJEVERA U ŽAKANJE Podijeli

Norvežani ovog proljeća počinju gradnju energane i tvornice peleta u Žakanju

Investicija je ukupno vrijedna 15 milijuna eura, a trebala bi dati 30 novih radnih mjesta

Ovog proljeća norveški investitori u Žakanju bi trebali početi s gradnjom energane i tvornice peleta.

Radi se o projektu vrijednom 18,7 milijuna eura, od čega bi 15 milijuna bilo utrošeno u izgradnju energane i proizvodne linije paleta A 1 klase. Predstavili su ga danas kod karlovačkog župana Damira Jelića investitori iz Norveškog društva Croatia REN AS čije dvije tvrtke Maksim Trade Energija i Bio Peleti Energija u Žakanje i dovode ovu veliku investiciju. Ono što je zanimljivo jest da Norvežani za proizvodnju peleta planiraju koristiti toplinu iz energane čime bi ostvarili veliku učinkovitost.

Norveška proizvodna linija u satu bi izbacivala 6 tona peleta, a površina zemljišta u vlasništvu Norvežana iznosi 23 tisuće m2

U trenutku kad Norvežani za Hrvatsku znaju samo kroz Dubrovnik, predstaviti im i dovesti ih u Žakanje, nije bilo lako, kaže Edin Ališić, projektni savjetnik Fonda. – Veliku potporu dala nam je lokalna vlast te županijska, smatramo industrijsku zonu u Žakanju odličnom lokacijom koja je okružena s puno šume što bi donijelo i niže troškove, a Norveški investicijski fond upravo u tzv. zelenom sektoru vidi budućnost i želi postati predvodnik u jugoistočnoj Europi, rekao je Ališić.

Ono što je Žakanjcima osobito interesantno jest i da bi u novom pogonu posao našlo 30 osoba, prije svega lokalnog stanovništva.

Potporu projektu uz Karlovačku županiju čiji je župan Damir Jelić napomenuo da se ova investicija “rađala 10 godina”, daje i općina Žakanje, a danas su na karlovačko predstavljanje stigli i predsjednik Uprave CEO Erik Richard Thrane, te predstavnici norveškog veleposlanstva u Hrvatskoj. Svi dijele pozitivne utiske nakon poslovnih kontakata s lokalnom vlašću, a jedino što ostaje jest vrlo skoro “zasukati rukave” i početi s gradnjom u Žakanju. Od “prve lopate” do gotovog pogona trebalo bi proći najviše godinu dana.

 

 

Pročitajte i ovo

BRAVO!!!

U dugoreškom inkubatoru 3 D printer već dva dana proizvodi zaštitne vizire, a sve će donirati onima kojima trebaju