Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -4C° Ogulin

 • weather-image

  -3C° Ozalj

 • weather-image

  -4C° Slunj

Crna kronika ZAŠTITA GRANICA Podijeli

Nova jača žica stiže na slovensku stranu Kupe, migranti će s hrvatske zemlje na dijelu Fratrovci – Prilišće sad još teže u Deželu

S hrvatske strane Kupe, od Johi preko Vukove Gorice do Prilišća migranti najčešće “napadaju” i traže ulaz u Sloveniju koja sada dodatno štiti svoj prostor

U sljedećih nekoliko tjedana Slovenci će postaviti novu žičanu ogradu uz rijeku Kupu kako bi zaštitili svoju granicu od ulazaka migranata. Učinit će to na potezu Preloke – Učakovci, odnosno potezu koji s hrvatske strane prolazi dijelom Fratrovci – Prilišće i dotiče u dobrom dijelu upravo Karlovačku županiju.
Ne čudi ovakav slovenski potez kad se zna da je upravo na ovom dijelu hrvatsko-slovenska granica najpropusnija i da baš ovdje migranti imaju učestale ilegalne prijelaske.

Rijeka Kupa koja je i prirodna granica dviju država već je dosad postala fatalna za brojne migrante koji su se u njoj utopili, a područje slovenske Bele Krajine jedno je od onih na najvećem udaru migrantskog vala. Slovenci to očito žele spriječiti pa će postaviti novu žicu i obnoviti staru panel ogradu, pa će tako područje uz Kupu dobiti “ojačanih” 20-ak kilometara nove zaštite. Područje Bele Krajine odnosno dijela Preloke – Učakovci promovira se kao sigurna i zelena destinacija na kojoj je velik broj lokalnih domaćinstava koji se bave ugostiteljstvom i proizvodnjom vina, a ovdje su brojni i kampovi uz Kupu. 

Hrvatska strana uz Kupu, osobito Prilišće i Vukova Gorica koji su paralelni upravo ovom slovenskom dijelu,  na udaru su migrantskog vala od ove zime. Brojne  su krađe čamaca i provale u vikendice i obiteljske kuće na cijeloj ruti koju koriste migranti pa gotovo da na području općine Netretić nema praznog objekta u koji nije provaljeno. Posljednji slučaj dogodio se prije nekoliko dana u mjestu Jarče Polje kad su vlasnici koji su su izbivali kraće vrijeme, naišli na provaljenu kuću, ispreturane stvari te uništene i fekalijama uneređene sobe.

Hrvatska policija o migrantskom valu i dalje daje podatke na kapaljku, brojni su policajci na terenu, a unatoč tome sigurnost građana i njihove imovine na ovom dijelu i dalje je ugrožena.

 

Pročitajte i ovo

193

Požar dimnjaka na zgradi na tržnici brzo ugašen