Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  8C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  9C° Slunj

Županija NAPREDAK Podijeli

Nova metoda za rano otkrivanje raka vrata maternice stigla u Karlovačku županiju: U 21. stoljeću niti jedna žena ne bi trebala umrijeti od ove bolesti

Godišnje ih ipak u Hrvatskoj umre i do 120

Odjel mikrobiologije u Karlovcu u svoj rad uvodi novu, inovativnu metodu za rano otkrivanje raka maternice kod žena.

Radi se o PCR testu kojim će se detektirati HPV virus i na taj način vrlo rano otkriti ukoliko žena boluje od raka vrata maternice.

– Ovaj test je neka zlatna sredina. Uvodi se u svim zemljama i jako smo zadovoljni što ovu metodu uvodimo i u Karlovačku županiju jer je to svakako dio programa prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice u žena, kazao je epidemiolog, ali i voditelj programa za prevenciju raka vrata maternice, doktor Davor Plažanin.

 

Test će se raditi PCR metodom, dakle na isti način, u istom prostoru i s istim educiranim osobljem koje obavlja testiranje i na korona virus, kazala je voditeljica mikrobiološke službe, Tamara Marković.

Dodaje kako će se test moći obavljati na dva načina:

– Test će naravno ići preko inicijative liječnika, točnije ginekologa, ali i moći će se obaviti i privatnim putem uz plaćanje.

Također, do sada se ovom metodom već otkrivaju neki od spolno prenosivih uzročnika, a sada dodatkom HPV-a potpuno su zaokružili uslugu detekcije spolno prenosivih uzročnika, istaknula je Marković.

Inače, u Hrvatskoj godišnje umire otprilike 120 žena od ove bolesti. Od toga, u Karlovačkoj županiji godišnje umre 4 do 5 žena, a prema riječima doktora, s obzirom na današnje metode, i ova brojka je previsoka jer u 21. stoljeću niti jedna žena ne bi trebala umirati od ove bolesti.

 

L. Grčić

Pročitajte i ovo

BRZO UHVAĆEN

Dugorešanin (39) je provalio u kafić prije par dana, pa brzo uhvaćen