Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Video Život NOVA PILA U ORIŠJU Podijeli

Nova pila vrijedna 2,8 milijuna kuna za novi razvoj Pilane Korenić

Godišnje pilana reže 10 tisuća m3 građe, s novom pilom povećanje bi bilo za 50 posto

Za pedeseti rođendan Pilana Korenić u Bosiljevu nije mogla dobiti bolji dar – novu tračnu trupčanu pilu s kolicima.

Nova pila odnosno projekt, vrijedan je gotovo 3 milijuna kuna, a Pilani Korenić  donijet će modernizaciju proizvodnje, veću kvalitetu rada, ali i veći broj zaposlenih. U bosiljevačku pilanu treba doći kroz nekoliko dana, kaže vlasnik Josip Korenić.

Riječ je o projektu koji je u iznosu od 1,2 milijuna kuna financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj na čiji se natječaj Pilana Korenić i javila, dok je njegova ukupna vrijednost 2,8 milijuna kuna.

Ova je pilana pravi primjer obiteljskog biznisa na ruralnom području. Osnovali su je roditelji Josipa Korenića 1969.godine nakon povratka iz Njemačke, a drvo i obrada drva način su života za već treću generaciju ove obitelji. Danas ovdje uz vlasnika rade i djeca, a zapošljavaju deset radnika. Drvo im dolazi iz svih uprava šuma u okolici, iz lokalnih šuma do onih s područja Gorskog kotara te dijela Like. Svu proizvedenu robu prodaju u Hrvatskoj za potrebe građevinskih tvrtki te stolara.

S novim strojem sadašnji obim proizvodnje povećao bi se za 50 posto, dok sada Pilana godišnje reže oko 10 tisuća m3 građe. I broj radnika popeo bi se na 16, a povećali bi se i prihodi tvrtke, kaže Josip Korenić. Drago mu je što je projekt prepoznat i nada se da će njegova pilana opravdati ova ulaganja, osobito jer je riječ o ruralnom području.

Župan Jelić:Tko danas i jednu osobu zaposli ovdje, vrijedan je poštovanja

Danas je Pilanu Korenić posjetio i karlovački župan Damir Jelić za kojeg je ovo dobra priča iz Karlovačke županije”, koja dokazuje da se i na ruralnim područjima može razvijati posao i zapošljavati ljude.
A upravo zato što je na ovim područjima sve manje ljudi pa i sve manje posla, svatko tko ovdje zaposli jednog čovjeka, vrijedan je poštovanja, kaže župan Jelić. Karlovačka županija i dalje je spremna pomagati u svojim okvirima ovakve projekte, a župan ohrabruje i druge da se upuste u ovakve projekte.

Pročitajte i ovo

ČVRSTO I ČVRŠĆE

Čak 51 pilot učvrstit će padinu u Dubravcima, na njih će se položiti čelične grede