Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  22C° Karlovac

 • weather-image

  22C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  21C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Karlovac ODLETJELA Podijeli

Nova šansa: Nakon mjesec dana oporavka bijela roda ili rodan vraćena u prirodu

Bila je ozlijeđena na cesti, a nakon jednomjesečnog liječenja u AWAP-u ponovo sretno leti

Nakon mjesec dana oporavka od ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći, jedna bijela roda danas je kod područne škole u Hrnetiću puštena natrag u prirodu.

Vjerojatno nema boljeg načina za obilježiti Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Rode su zaštićene divlje ptice, ova ozlijeđena nepoznatog je spola, ali zna se da je odrasla jedinka. Stradala je na području Karlovca i zahvaljujući dojavi građana završila na liječenju.

-Ova roda je bila u AWAP-u u Zaprešiću, u udruzi koja se već dvadesetak godina bavi zbrinjavanjem ozlijeđenih divljih vrsta. Imaju centar registriran na nivou države i stvarno se Zoran Horvat i Ingeborg Bata već godinama kvalitetno skrbe o takvim životinjama. Spasili su rodu, bila je ozlijeđena na cesti. Imala je unutarnje ozljede, ali evo nakon mjesec dana je dobro i poletjela je. To nam je bio cilj, vratiti je tamo gdje joj je mjesto, u prirodi, rekla je ravnateljica Javne ustanove Natura Viva Darka Spudić.

Danas puštena roda ili rodan poletjela je čim je izašla iz kaveza i krenula prema Kupi. Tamo će naći dovoljno hrane, a možda saviti i novo gnijezdo koje će se pribrojiti već do sad pobrojanima.

-Mi smo ove godine u prvom krugu monitoringa, praćenja i prebrojavanja bijele rode, prebrojali otprilike devedesetak gnijezda od čega su polovica aktivna. To znači da na polovici gnijezde rode i očekuju mladunce. U drugom prebrojavanju, do 10.7. znat ćemo i točan broj mladunaca. Ove godine je povećani broj gnijezdećih parova pa očekujemo i veći broj mladunaca, rekla je Martina Petrak iz Natura Vive.

Za oporavilište divljih životinja u Karlovačkoj županiji ima potrebe

Svake godine u Karlovačkoj županiji spasi se na desetke divljih životinja, uglavnom ptica – roda, sova, šišmiša. Zbog toga se, kaže Petrak razmišlja o osnivanju centra poput AWAPA i u Karlovačkoj županiji.

-Primjetili smo po našem poslu da je izrazito bitno krenuti u nekom smjeru osnivanja jednog takvog oporavilišta na državnom nivou, ali i na ovom našem području. Građani su prilično osvješteni, prepoznaju problem i dolaze nam na vrata sa životinjama, zovu. Za sada se snalazimo, ali zbog same ljubavi prema tom poslu i životinjama, voljeli bismo imati u skoroj budućnosti imati vlastito oporavilište.

-Mijenjamo stvari u okolišu, ali trebamo uvijek težiti tome da pronađemo ravnotežu, da nešto što služi čovjeku ne ugrožava prirodu, dodala je županica Martina Furdek Hajdin.

Pročitajte i ovo

ŽIVIMO ZELENO

Klaustar i povrtnjak Franjevačkog samostana najljepši je urbani vrt u Karlovcu