Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  22C° Karlovac

 • weather-image

  22C° Duga Resa

 • weather-image

  22C° Ogulin

 • weather-image

  22C° Ozalj

 • weather-image

  21C° Slunj

Život DIGNITAS PROTIV DISKRIMINACIJE Podijeli

Novaković Matanić: Vrijede li pacijenti u 6 županija manje od onih gdje imaju uređaj za rano otkrivanje raka pluća?

Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća diskriminira pacijente s obzirom na to gdje žive

Udruga DIGNITAS za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata pozdravila je danas novi Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća, ali ne i, kako kažu, diskriminaciju pacijenata.  Naime, pacijenti iz šest županija, među kojima je i Karlovačka, neće preglede moći obaviti u bolnicama na svom području jer one nemaju potreban uređaj.

Ovaj se program nikako ne može nazvati Nacionalnim jer to bi značilo da svi pacijenti imaju jednaku priliku za njega, kaže predsjednica DIGNITAS-a Marina Novaković Matanić. Pojašnjava kako je, da bi se proveo ovaj program, potreban LDCT uređaj koji se nalazi samo u određenim bolnicama: KBC Zagreb, Sestre Milosrdnice, Osijek, Rijeka, Split, kliničke bolnice Merkur i Dubrava, Opće bolnice u Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Slavonskom brodu, Virovitici i Puli te specijalna bolnica Krapinske Toplice.

– Zar su pacijenti u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj, Šibensko-kninskoj manje vrijedni. Kada se planirao je ovaj program trebalo je razmišljati da se potreban uređaj nabavi i u ostalim središtima županija jer većina pacijenata koji bi se i odlučili na ovaj program zbog udaljenosti i troškova sigurno neće otići. Ovim putem osuđujemo ovakvu diskriminaciju pacijenata u RH i tražimo da prije samog početka programa Ministarstvo osigura potreban uređaj u svim središtima županije i da se program kvalitetno provede i bude dostupan svim pacijentima bez obzira iz koje županije dolaze, zaključuje Novaković Matanić.

Foto: Ilustracija pluća

Pročitajte i ovo

NAJNOVIJE

Jedna oboljela osoba iz Ogulina djelatnik je bolnice. Poduzete sve mjere zaštite pacijenata