Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -4C° Duga Resa

 • weather-image

  -7C° Ogulin

 • weather-image

  -5C° Ozalj

 • weather-image

  -6C° Slunj

Karlovac VJEŽBOM PROTIV POPLAVA Podijeli

Nove hrvatske mobilne box barijere za obranu od poplava prezentirane na vježbi Civilne zaštite Karlovačke županije

Ovaj sustav koristi poplavnu vodu za punjenje box barijera koje potom štite kuće od plavljenja

Možemo biti primjer za cijelu Hrvatsku i svoja znanja smo spremni dijeliti preko ovakvih vježbi, rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić na pokaznoj vježbi operativnih snaga sustava Civilne zaštite Karlovačke županije održane u Brodarcima.

Ukupno 71 sudionik – pripadnici HGSS-a, Crvenog križa i županijskih vatrogasaca te Čistoće Karlovac simulirali su obranu od poplave ovog naselja i to pomoću mobilnih box barijera i tuba koje se pune vodom.

Radi se o inovativnom hrvatskom proizvodu koji je danas prvi put viđen, otkrio je njen izumitelj Frano Pokrajčić. U slučaju poplava ovaj sustav će za obranu koristiti vodu koja nadire.

-Ovo je prva serija. Ove box barijere i cijevi počeli smo proizvoditi prošle godine. Ploče se jednostavno polože i kada dolazi voda postave se u krug i u njih vreću koja je kružno zavarena. Jedan box može primiti tonu do tonu i pol vode, a na gurtnu se postavlja plastificirana tkanina tako kad voda nadire ove box barijere služe kao branik koja sprečava prelijevanje vode.  Dobro uigrana ekipa za pola sata do sat vremena može postaviti 500 metara tih barijera, to ide jako brzo, pojasnio je Pokrajčić.  Dodao je kako u suradnji s vatrogascima, već nakon današnje vježbe, analizirat će nedostatke sustava i usavršavati ga.

Uvježbavanje snaga civilne zaštite u Brodarcima prva je u nizu takvih aktivnosti. Održat će se na još nekoliko lokacija u županiji kojima u slučaju poplava prijeti opasnost.

– Naše snage će biti uvježbane da ovu opremu koriste na području Republike Hrvatske. Očekujemo da ćemo dobiti to povjerenje i da ćemo tu opremu koju sami koristimo za svoje područje moći staviti i drugima na uslugu, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.

Do izgradnje cjelovitog sustava obrane od poplava ovakve vježbe i pripreme su nužnost. U svemu su zajedno Grad Karlovac, Karlovačka županija i državna razina.

– Nakon dužeg vremena suše, a to već traje nekoliko godina, nas prate i Robne rezerve i to je sve jako dobro zato što je ova akcija interventna, a ne odustajemo od one trajne akcije  – otkupa zemljišta i rad na građevinskim dozvolama za 14 građevinskih dozvola obrane od poplave grada Karlovca i paralelno obrana od poplave grada Ogulina, rekao je župan Damir Jelić zahvalivši svim žiteljima Karlovačke županije, posebno onim pogođenima od poplave, na silnom strpljenju.

– Ravnateljstvo za robne zalihe kao sastavnica Ministarstva gospodarstva trajno ulaže, ne samo u onaj prehrambeni dio što je prvenstvena intencija robnih zaliha, nego i ovaj dio tehničke robe koji se odnosi na obrane od poplave, požara i drugih nevolja. Osobito mi je drago da smo u posljednjih i pol godinu na u Karlovac i Karlovačku županiju donijeli na čuvanje robe više od 10 milijuna kuna. Uz mobilne brane, tu su dvije cisterne i jedna velika pumpa s protokom od 20.000 litara u minuti, naglasio je pak pomoćnik ministra gospodarstva Damir Juzbašić.

Pročitajte i ovo

NOVO RUHO

Karlovački muzej za 1,45 milijuna eura obnovljen do kraja lipnja