Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Karlovac UBUDUĆE PAMETNIJE Podijeli

Novi cjenik i način prikupljanja otpada u Karlovcu tek od ožujka ili travnja 2020.

Mandić nije htio reći kolike su nove predložene cijene jer ih još “bruse”, ali misli da građani neće imati razloga pozvati ga da podnese ostavku

Tek od ožujka ili travnja 2020. u Karlovcu će se započeti s obaveznim odvajanjem otpada te novim sustavom prikupljanja otpada po novim cijenama.

Potvrdio je to gradonačelnik Damir Mandić na završnoj konferenciji edukativnog projekta “Pametno odloži, #BoljiKarlovac složi”. Iako mu je Čistoća dostavila prijedlog novog cjenika, gradonačelnik danas nije želio reći o kolikom poskupljenju se radi.

– Stvarno smo ga na razini gradske uprave detaljno proučili. Imamo još nekih detalja koje moramo izbrusiti, cijena mora i na Savez za zaštitu potrošača, ima cijela procedura. Nije da ne želim reći kolika će biti cijena nego nešto neću reći točno pa bolje da ne govorim, rekao je Mandić dodavši kako vjeruje da su odradili dobar posao te da građani neće imati potrebu tražiti njegovu smjenu kao što su to Zagrepčani tražili od svog gradonačelnika Bandića.

Osim donošenja nove odluke o odvozu otpada i samog cjenika, iduće godine poseban izazov bit će postavljanje infrastrukture za razdvajanje otpada.

– Posebno nam je izazovno postaviti infrastrukturu u gradskim četvrtima kod višestambenih zgrada, a što se tiče obiteljskih kuća tu će biti puno jednostavnije. Kod višestambenih zgrada javlja nam se problem na koji način osmisliti, odnosno uspostaviti spremnike za odvajanje otpada. Kako sada stvari stoje, bit će najkorisnije i najpraktičnije ići putem podzemnih spremnika. Time neće doći do nagrđivanja estetike prostora, odnosno okoliša, rekao je Mandić.

Sam projekt “Pametno odloži, #BoljiKarlovac složi” završava 7. siječnja. Ukupno je vrijedan skoro 1,2 milijuna kuna od čega je više od milijun kuna stiglo bespovratno iz EU. Organizirane su brojne tribine i predavanja za djecu u vrtićima i školama, ali i za građane po mjesnim odborima i gradskim četvrtima. Osmišljen je igrokaz, slikovnica, tiskana brošura na 4 jezika te na brajici. Sveukupno 174 edukativnih aktivnosti.

Mandić je najavio da će se i nakon završetka projekta edukacije nastaviti.

-Teško je mijenjati navike, ali nema nam druge. S obzirom da ovo jest projekt edukativnog karaktera sufinanciran EU novcem, dobro je da sami sebi osvijestimo da to ne trebamo raditi zato što nam to nalažu direktive EU-a, nego da je zaista trenutak kada moramo razmišljati o budućnosti, o svima onima koji dolaze poslije nas te da im ostavimo što čišći okoliš.

Pročitajte i ovo

RADOVI DO VELJAČE

Počela rekonstrukcija Nemičićeve ulice u Karlovcu