Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  30C° Karlovac

 • weather-image

  30C° Duga Resa

 • weather-image

  29C° Ogulin

 • weather-image

  30C° Ozalj

 • weather-image

  29C° Slunj

Županija NOVA ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Podijeli

Novi predsjednik Županijske skupštine: Imat ćemo isti pristup i tretman prema svakom vijećniku

Vlado Jelkovac: Bez obzira na političke boje i političku stranku iz koje vijećnik dolazi moja je dužnost prema svima imati iste relacije i odnos

Imat ćemo isti pristup i tretman prema svakom vijećniku, prema svakom sudioniku u radu Županijske skupštine bez obzira na to iz koje političke opcije dolazi, obećao je danas novoizabrani predsjednik karlovačke Županijske skupštine Vlado Jelkovac.

-Bez obzira na političke boje i političku stranku iz koje vijećnik dolazi moja je dužnost prema svima imati iste relacije i odnos. Nama je putokaz i pokazatelj kako se trebamo ponašati i voditi sjednnicu Poslovnik, a on nema stranačke boje. On regulira pravila igre i ako ćemo se svi po tim pravilima ponašati nema nikakvog problema da i vijećnici i Županija sasvim normalno funkcioniraju, rekao je Jelkovac.

Jelkovac je do sad u svojoj političkoj karijeri bio gradonačelnik Karlovca, župan, saborski zastupnik, a sada i predsjednik Županijske skupštine

Konstituirajuća sjednica je protekla bez većih problema jer HDZ je sa svojih 19 vijećnika osigurao nikad stabilniju većinu. Od prisutnih 35 vijećnika za Jelkovca je glasalo njih 34. Dimitrije Birač iz Nove ljevice jedini je bio protiv. No, kako je rekao novinarima, neće uvijek biti kontra.

Birač neće biti uvijek kontra

-Ne radi se ni o kakvom inaćenju, radi se više o poruci jer za mene ovo nije protokolarna funkcija niti je protokol u izboru. On nije ovdje kao neposredno od građana izabrani predsjednik Skupštine, on je član vladajuće stranke i to je njihova politička poruka. Moja politička poruka je da se ja, ne s ovim izborom nego s njima kao vladajućom većinom, ne slažem. On može probati igrati na neutralnost što će i raditi kao moderator, ali to je implicitna funkcija održavanja i stabiliziranja vladajuće većine, rekao je Birač najavivši da će za dobre prijedloge vladajućih dignuti ruku, ali i da se nada da će oni isto glasati za njegove prijedloge ako procijene da su konstruktivni.

Birač je bio protiv i kod izbora HDZ-ovog dopredsjednika Skupštine Matije Katića, ali je glasao za SDP-ovog Stjepana Mikulandrića koji je tako jednoglasno izabran

-Onda kada imaš apsolutnu većinu moraš pokazati tolerantnost i otvorenost prema drugačijim mišljenjima, naglasio je Jelkovac dodavši kako nema razloga da se dobri prijedlozi s druge strane ne usvoje.

Upravo na takav rad vijećnike je pozvala i županica Martina Furdek Hajdin.

-Da naš rad kroz aktualni sat i rasprave na točkama koje ćemo predlagati budu vrlo kreativne i konstruktivne. Naši susreti ne moraju biti isključivo vezani za sjednice koje su formalnog karaktera nego da i kroz odbore koje ćemo formirati na idućoj sjednici, ali i inače možemo surađivati i otvarati određene teme kako bi od današnjeg dana mogli mjeriti koliko smo toga u četiri godine napravili za sve žitelje naše  lijepe županije.

U Skupštini će biti 38 vijećnika, ali tek nakon dopunskih izbora za predstavnika srpske manjine

Prva redovna sjednica Skupštine bit će 8. srpnja, ali na njoj neće biti hitnih tema tek formiranja radnih tijela.

U sastavu Županijske skupštine je 37 izabranih vijećnika, a već na samom početku četvero je zamjenskih – dvoje u HDZ-u gdje će umjesto županice Furdek Hajdin i saborske zastupnice Maje Grbe Bujević u skupštini biti Vlado Jelkovac i Tomislav Jelkovac te dvoje iz platforme Možemo koju će umjesto Ane Matan i Nevenke Sudac Vinski zastupati Dubravko Golubić i Vlatka Krizmanić.

Kako izborima nije osigurana propisana zastupljenost predstavnika srpske nacionalne manjine, bit će raspisani dodatni izbori pa će Skupština u konačnici imati 38 vijećnika.

Pročitajte i ovo

NOGOMET

Održana sjednica IO HNS-a, o ‘klubovima od posebnog interesa’ nije riječi, Karlovac 1919 od sljedeće sezone četvrtoligaš