Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Karlovac ČISTO I BLISTO Podijeli

Novi robot stigao u Aquatiku: U paru s roniocem, prava su turistička atrakcija

Potreba za novim robotom javila se jer je rad ronioca opasan, skup i spor

Najnovija tehnologija predstavljena je u Aquatici u Karlovcu.

Radi se o robotu čija je vrijednost 5 tisuća eura, a služi za čišćenje akvarija.

Iako već raspolažu najmodernijom kompjuteriziranom tehnologijom koja održava život njihovih životinjskih stanovnika, dio posla čišćenja morao je obavljati ronioc. On se sam pokazao i kao omiljena turističa atrakcija posjetitelja, a od sada će mu u svemu pomoći i robot:

 -Ronioc u odijelu s bocama koji čisti akvarij pokazao se kao najatraktivniji u akvariju. No, rad ronioca je skup, opasan i spor i mi kao ustanova želimo poslovanje ubrzati i pratiti trendove pa smo nabavili robota koji isto tako izgleda vrlo atraktivno, rekla je ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš.

Inače, još jedna od metoda čišćenja akvarija do sada bila je pomoću magnetnih spužvica. Unutar akvarija stavila se spužvica i magnet, a s druge strane upravljalo se magnetom i na taj način pomicalo spužvicu koja je sve čistila.

Iz ovoga je vidljivo kako, bez obzira na razvoj tehnologije, i dalje je potreban ljudski faktor koji nije zamjenjiv. To je zaključio i voditelj stručne službe u Aquatici, Goran Jakšić:

– U suštini, ovaj robot ne može zamijeniti ronioca koji je i dalje tu da njime upravlja. Ali, svakako pomaže u održavanju akvarija, kaže voditelj te potvrđuje da je robot već sada prava atrakcija.

L. Grčić

Pročitajte i ovo

NASTAVNO O PRIJEVOZU

Brzi odgovor Grada na temu prijevoza u Karlovcu: Na raspravu smo spremni, pozivamo sve vijećnike da nam dostave svoje prijedloge