Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  1C° Slunj

Karlovac PRIMJER I ZA DRUGE Podijeli

Novi šef karlovačkog gradskog vijeća Svetić cijelu naknadu davat će za pomoć darovitim učenicima

Marin Svetić minimum tisuću kuna mjesečno preusmjerit će za školovanje darovite djece i studenata u Karlovcu

Novi predsjednik karlovačkog Gradskog vijeća HDZ-ov Marin Svetić odlučio se na nesvakidašnji potez, atipičan za naše političare, kako one “gore”, tako i na lokalnoj razini. Cjelokupnu mjesečnu naknadu koju će dobivati kao šef vijeća davat će u dobrotvorne svrhe.

Radi se o mjesečnom iznosu od minimalno tisuću kuna, ali i većem, kojeg bi kao predsjednik Vijeća dobivao na svoj “konto”, no Svetić je odlučio novac preusmjeriti prema Zakladi Nikola Tesla. Zaklada je to koja je predviđena  za darovite učenike, studente, mlade znanstvenike i doktorande, a osnivač je Grad Karlovac.  Sredstvima zaklade potiče se izvrsnost za djecu i mlade do 30 godine života s područja Karlovca.

Što ga je ponukalo na potez, kratko objašnjava:

– Inače tako radim i dosad u životu, to je moj stil i razmišljanje, nisam ušao u politiku zbog novaca i kod mene je odmah bilo jasno da ću taj novac usmjeriti k onima kojima treba, rekao je Svetić za Radio Mrežnicu, dodajući kako on sam dobiva plaću na svom radnom mjestu u Hrvatskim šumama gdje je voditelj ispostave Karlovac. Vjeruje da će ovaj novac mladim Karlovčanima željnima znanja i uspjeha olakšati bar jednu stepenicu u životu i lišiti ih financijskih briga.

Kad se zna da mnogi u politiku ulaze i iz perspektive da će nešto “zaraditi”, što na sjednicama vijeća ili članstvom u odborima, ali i da mnogi upravo funkciju predsjednika vijeća gledaju kao “svetu kravu” i vrh političkog “uspjeha” zbog navodnih beneficija, Svetićev potez dobar je primjer. Upitan misli li da će ga slijediti i drugi vijećnici pa svoje naknade preusmjeriti također u humanitarne svrhe i to osobito oni HDZ-a, kroz smijeh odgovara: – Eto, nadam se da će ovo pokrenuti neke nove pozitivne pomake, iako je to svačiji osobni odabir.

Inače, prije 4 godine, za one koji ne znaju, dvoje dugoreških dogradonačelnika Katarina Srakočić i Miroslav Furdek odrekli su se svojih dogradonačelničkih plaća i preusmjerili ih natrag u dugoreški proračun. Od tih novaca tijekom četiri godine obnovljena su i opremljena brojna dječja igrališta u Dugoj Resi dok su učenicima stigla brojna pomagala za školu.

Pročitajte i ovo

RUKOMET

‘Školarke’ se greškama i promašajima odvele u domaći poraz od Samobora na završetku polusezone