Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  23C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se u ponedjeljak s predsjednikom talijanske vlade Giuseppeom Conteom kako bi riješili prijepore o planu gospodarskog oporavka nakon pandemije koronavirusa. Kako prenosi njemačka agencija dpa, talijanski premijer Conte trebao bi doći na sastanak u dvorac Meseberg u okolici Berlina u 14 sati a dvoje lidera bi nakon sastanka oko 17,30 trebali održati konferenciju za novinstvo. Uoči samita europskih lidera koji se očekuje krajem tjedna Merkel će u utorak u svom uredu u Berlinu ugostiti i španjolskog premijera Pedra Sancheza. Uz oko 35 tisuća smrtnih slučajeva prouzročenih koronavirusom Italija je suočena s ozbiljnim gospodarskim posljedicama pandemije. Kako se očekuje, Merkel i Conte razgovarat će o Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM) u okviru kojega bi Italija mogla dobiti 36 milijardi eura povoljnih zajmova kao pomoć njezinom gospodarstvu za koje je u ovoj godini predviđen pad od 10 posto. No ova je ponuda potaknula i prijepore unutar Italije i to zbog činjenice da je ESM dospio na loš glas zbog bolnih ciklusa štednje nužnih da bi se tijekom dužničke krize unutar eurozone dobilo zajmove. Lideri država članica EU sastat će se u petak i subotu u Bruxellesu kako bi razmotrili plan Europske komisije o paketu pomoći vrijednom 750 milijardi eura namijenjenom gospodarskom oporavku. Planom je predviđena bespovratna raspodjela 500 milijardi eura državama članicama te još 250 milijardi eura kroz zajmove. Ovaj prijedlog sporan je nekim članicama Unije nezadovoljnim omjerom između bespovratnih sredstava i zajmova kao i kriterijima za dodjelu tih sredstava. Merkel i Conte se sastaju, tema je oporavak gospodarstva Sve što čine je da se pojave i nestanu, a zatim se vrate, samo da nestanu još jednom kad stvari postanu previše neugodne. Ako ste pametni i zapravo imate neko dostojanstvo odmaknuti ćete se od njih Tko je boomerang dečko? On stalno bježi i ponovno se vraća Talijanski mediji su nagađali kako će ga Antonio Conte izbaciti iz momčadi, ali prevažan je igrač i to si talijanski trener ne može priuštiti. Marcelo će večeras zaigrati protiv Torina... Inter kaznio Broza sa 100.000 € zbog vožnje u pijanom stanju... Kako su napisali na svojim stranicama, dugo su nadgledali i istraživali nelegalnu trgovinu automobila i dijelova na području grada Mostara, Gruda, Konjica i Posušja Hercegovački inspektori u akciji zaplijenili čak 125 automobila

Županija MREŽNIČKI VRT ŽIVOTA Podijeli

Novi život Tušmera: Belgijci uz dom za starije grade i apartmane i dječju igraonicu

Radovi bi trebali početi ovog proljeća, kompleks gotov za godinu dana, a zaposlit će 50 ljudi

Ne samo da će u dugoreškom naselju Tušmer biti izgrađen  lani najavljeni Dom za starije osobe, već je belgijski investitor odlučio proširiti projekt i uz dom dodati apartmane te dječju  igraonicu. Bude li sve kako treba, radovi na izgradnji kompleksa “Mrežnički vrt života” trebali bi početi do polovice ove godine, možda već i u ožujku, a cijeli kompeks bio bi otvoren na proljeće 2019.g.

Projekt je to koji bi, jednostavno rečeno, okupio na jednom mjestu starije i mlađe generacije, one u trećoj životnoj dobi te one na početku života i na kojima svijet ostaje. Takozvani “novi životni koncept” potpuno je nova ideja čak i u Belgiji, a Duga Resa bila bi tako prvi hrvatski grad u kojem bi on konkretno zaživio. Predstavili su ga danas u Dugoj Resi investitori, točnije Hilde Maria P Bosmans u ime Lindbergh group, Maja Matanić Vautsman i domaćin, gradonačelnik Tomislav Boljar.

Dom za starije, dječja igraonica i apartmani kao jedinstvena životna cjelina

Tik uz Mrežnicu, na adresi Tušmer 23, na mjestu sadašnjeg zapuštenog igrališta, bit će izgrađena zgrada doma za starije koja će se protezati na dva kata i imati galeriju, zatim zgrada apartmanskog bloka s 28 apartmana te dječja igraonica s igralištem. Ono što je dodatno zanimljivo jest da bi igraonica trebala nuditi usluge produženog boravka za niže razrede osnovnih škola, imati mogućnost ostavljanja djeteta vrtićke dobi uz topli obork i profesionalni nadzor, čime bi se mnogim dugoreškim obiteljima olakšala svakodnevica.

Simbioza starog i mladog na jednom mjestu koncept je kojeg Belgijci žele ostvariti

Zgrada doma za starije imat će 5600 m2 i moći će primiti 206 korisnika, a bit će tzv. otvorenog koncepta. U prizemlju će biti restoran, kafić, uslužne djelatnosti poput frizera i pedikera. Suradnja s dugoreškom bolnicom za Produženo liječenje dovest će i do toga da će pacijenti ove bolnice moći doći u ovaj dom i tu dobiti kvalitetnu njegu. Prvi kat zgrade namijenjen je pokretnim korisnicima, dok je drugi za one nepokretne, a galerija će biti rezervirana za oboljele od Alzheimerove bolesti, njih 20-ak. Sobe će imati površinu od 27 m2, najavljuju investitori.

Apartmanski blok odnosno zgrada bit će smješteni tik do osnovne zgrade. Svi apartmani, njih 28, imat će kuhinju, dnevni boravak, spavaću sobu i kupaonicu, a bit će namijenjeni ljudima, parovima, koji tu žele živjeti i zadržati svoju privatnost.

Dječja igraonica kao treći objekt ovog kompleksa bit će površine 90 m2, ostakljena i moderna. Uz mogućnost da roditelji tu ostave svoje dijete pod nadzorom i brigom, nudit će i mogućnosti rođendanskih proslava za njih dvadesetak. Uz igraonicu će biti i moderno dječje igralište namijenjeno mlađoj djeci, ali i onima nešto starijima, do 11 godine života.

Šetnica i puno zelenila uz kompleks vrijedan 5 milijuna eura

Od obale rijeke Mrežnice do kompleksa “Mrežničkog vrta života” vodit će prekrasna šetnica, a sve bi bilo prožeto zelenilom te drvom kao glavnim materijalom, čime bi se postigla simbioza s prirodom. Iako investitori još nisu dobili građevinsku dozvolu, nadaju se da će stići čim prije, a otkrivaju i da će aplicirati na EU natječaje te pokušati povući europska sredstva za ovaj ogromni projekt. Vrijednost  investicije”Mrežnički vrt života” procjenjuje se na 5 milijuna eura.

Direktorica Lindbergh group Hilde Maria P Bosmans ne krije svoje zadovoljstvo ovim projektom čija bi realizacija Dugoj Resi donijela i novih 50 radnih mjesta, od medicinskog osoblja do administrativnog i pomoćnog, ali i stručnih odgojitelja. Kaže da mjesto nudi puno više od onog prvotnog koncepta i samog doma za starije, a oni u tome vide viziju i priliku za novi životni koncept u obliku svojevrsnog kampusa.

Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar osobito je zadovoljan s investitorima koji su pokazali da imaju viziju, ali su i dobri ljudi, naglasio je.- Lijepo je raditi s takvim ljudima koji probijaju i pomiču granice, kaže Boljar.

Pročitajte i ovo

STOŽER U OGULINU

U Ogulinu nije dramatično, sve je pod kontrolom i “pohvatani” svi kontakti