Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  -1C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Županija AKCIJA U PODZEMLJU Podijeli

Novigrad na vodi: Bušotina traži nove izvore vode i do 100 metara dubine

Četvrta je ovo bušotina u ovom kraju, a u dvije su već pronađene zadovoljavajuće količine vode

U Novigradu na Dobri traju radovi na  četvrtoj po redu bušotini u ovom kraju kojom se u podzemlju traže novi izvori vode.

Riječ je o tzv. probnim bušotinama koje provode zajednički Hrvatske vode i Komunalno Duga Resa, a tri su već  odrađene na području ovog mjesta. Cilj je da se vodoopskrba Duge Rese i dugoreškog prstena usmjeri sa zahvata rijeke Dobre upravo na podzemne izvore vode. Od tri dosadašnje bušotine, u dvije su pronađene izuzetno dobre i dovoljne količine vode, kaže direktor Komunalnog Ivan Klokočki. S četvrtom se bušotinom krenulo zbog novog razvoja vodovodne mreže, ali i priključenja Generalskog na dugorešku vodu.

Piezometarska bušotina pokazat će kakve vode teku novigradskim podzemljem, a ništa se ne radi na slijepo. Napravljena su preliminarna istraživanja terena i vjeruje se da će se naći dobre količine vode. Riječ je o livadi ispod novigradskog groblja, a Klokočki kaže kako bi ovo bila sjajna lokacija jer bi se vrlo lako cjevovod spojio na pogon u samom Novigradu, a onda se tako može podržati i cijelo područje Netretića i Bosiljeva u opskrbi vodom. Ono što im treba jest 30 litara vode u sekundi, no to će pokazati ispitivanja.

– Ne garantira svaka probna bušotina nalazak vode jer je dovoljno promašiti metar-dva i stvar ode u krivo. Trenutno smo u Novigradu na dubini od 51 metra, uzimamo uzorke stalno i očekujemo da bi na 70-ak metara mogli znači bitnije tragove vode. Ako ovdje ne nađemo, imamo i rezervnu lokaciju ispod Starog grada, kaže Klokočki.

Sam bunar košta milijun kuna, probna bušotina oko 250 tisuća kuna, no ove godine Hrvatske vode na dugoreškom će području investirati oko 10 milijuna kuna, plus 7 milijuna europskih sredstava, pa će se ovi projekti odlično financijski uklopiti u projekte Komunalnog. Srete su obje strane, Komunalno jer rade i stiže novac, a Hrvatske vode zato jer su ovo  prve ovakve bušotine u ovom kraju.

Hidrogeolog iz Hrvatskih voda Šime Ćupić kaže da je ovo tlo bogato vodom. Dvije dosadašnje bušotine daju cca 20-ak litara po sekundi, voda je sigurna i kvalitetna, dodatno mineralizirana i obogaćena, za razliku od oborinskih voda.Temperatura vode na ovim dubinama je 12-13 C i stalna je.

– Voda se akumulira na različitim dubinama, negdje 30, negdje 50, negdje 70 metara. Ovo je sad istražna bušotina, voda nije pod tlakom, već u zdenac ide pumpa koja bi trebala pokazati s kojim se količinama raspolaže, kaže Ćupić napominjući da je novigradski kraj bogat podzemnim vodama. Nove  bušotine planiraju se i u Završju te dvije u Bukovlju.

Prorade li novi izvori vode, osigurala bi se tako stalna i kvalitetna opskrba, dodaje direktor Komunalnog Klokočki, a izbjegli bi se i stresovi s rijekom Dobrom, njenim vodostajem, ali i mogućnošću zagađenja što bi značilo i zagađenje pitke vode za brojne potrošače.

Pročitajte i ovo

O SNJEŽNOM KOLAPSU

Ceste Karlovac: Ne prikazujemo na natječajima za grad, županiju i državu isti broj vozila, na nijednoj dionici nije bilo više od 15 cm snijega