Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  5C° Karlovac

 • weather-image

  4C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  4C° Ozalj

 • weather-image

  4C° Slunj

Život PRVIH 1000 GODINA Podijeli

Novigradska župa ove godine slavi tisuću godina prvog spomena pod imenom Dobra

U župi planiraju niz radova pred veliku obljetnicu kako bi spremno dočekali vjernike u kolovozu

Župa u Novigradu na Dobri ove godine slavi velikih tisuću godina od prvog spomena pod imenom Dobra.

Župa pod imenom Dobra spominje se prvi puta davne 1018. godine u popisu župa Krčke biskupije, a proslava ovih 10 stoljeća župe obilježit će definitivno godinu koja je pred nama. Kroz povijest je novigradska župa bila i dio Krbavske biskupije, a dio Zagrebačke kao što je i danas, postaje 1340.godine.

Središnja proslava 12. kolovoza

Središnja proslava tisuću godina novigradske župe bit će 12. kolovoza, odnosno prvog dana trodnevnice pred blagdan Velike Gospe kojoj je župa i posvećena. Upravo je blagdan Uznesenja BDM odnosno Velika Gospa zadnjih godina među vjerničkim pukom popularizirao novigradsku župu kojoj je na čelu već niz godina pater Filip Vicić iz reda lazarista.

Župa Novigrad na Dobri nalazi se u porječju rijeke Dobre, zapadno od grada Karlovca i Duge Rese. Obuhvaća mjesta Novigrad, Maletići, Kučevice, Tončići, Straža, Jarče Polje, Vinski Vrh, Rešetarovo, Zagradci, Skupica, Lišnica, Dubravci, Dubravčani, Kozalj Vrh i Mračin

A da u novigradskoj župi shvaćaju i više nego ozbiljno proslavu prvih tisuću godina, svjedoči i to što već počinju pripreme za veliki jubilej. Svi župljani pozvani su da svojim prijedlozima i znanjem uveličaju proslavu, a i maksimalno se uključe u organizaciju događaja koji će, nesumnjivo je, privući velik broj vjernika. Uz to, do kolovoza i početka velike proslave planira se niz radova poput izmjene dijela poda u samoj crkvi, obnova postojećih i nabava novih klupa, obnova zvonika, stolarije, stubišta, pa sve do uređenja okoliša i vanjskog oltara.

Zanimljivo je da u župi prema podacima s web stranice živi oko 2500 župljana, dok je diljem svijeta oko 4800 iseljenih župljana, a sad već i njihovih potomaka.

 

Pročitajte i ovo

DOBA KORONAVIRUSA

Četiri analize krvi na koronavirus u Karlovcu i svi negativni