Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  5C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  4C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  4C° Slunj

Karlovac SJEĆANJE NA TURANJ Podijeli

Obilježena 31. godišnjica napada na Karlovac: Na današnji dan izgubljeni su prvi prijatelji i suborci na ratištu

4. listopada 1991. godine napadnuti su Karlovac i Duga Resa, a prigodnim programom danas je na Turnju obilježen taj dan

Na Turnju je danas obilježena 31. godišnjica napada na Karlovac i Dugu Resu. “Sjećanje na Turanj” naziv je prigodnog programa kojim je današnji dan obilježen ispred Muzeja Domovinskog rata.

– Na današnji dan, ali i na druge dane u godini moramo se sjećati svih onih prije svega koji su dali vlastiti život, vlastito zdravlje, za slobodu koju mi danas živimo. To sjećanje ne treba biti samo godišnji trenutak sjećanja, već iz njega treba crpiti i one ideale s kojima su oni krenuli u borbu za Domovinu, poručio je danas sa Turnja gradonačelnik Karlovca Damir Mandić te nastavio:

– Mi u Karlovcu možemo stvarno biti ponosni na sve naše branitelje jer znamo koliko su oni doprinijeti da bi Hrvatska bila slobodna.

Teško je, danas su izgubljeni prvi prijatelji i suborci na ratištu

Sjećanje na Turanj je spomen na mnoge očeve, sinove, braću, rođake i dobre susjede, hrvatske branitelje koji su branili domove, borili se za sretnu budućnost.
Upravo na današnji dan prije 31 godinu na Slunjskim brdima poginuli su Andrija Banić Željko Holjac i Ivan Perač.

Među onima koji su se borili za slobodnu Hrvatsku, onakvu kakvu ju danas poznajemo, je i Ivan Kolenc. Tada zapovjednik interventnog voda, 4. listopad zauvijek mu je urezan u pamćenje.

Danas, slike koje naviru, bude teške osjećaje.

– Teška su to sjećanja. Na današnji dan smo izgubili prve prijatelje, borce, na karlovačkom ratištu. Ovdje na vratima grada izgubili smo borce koji su stradali od naleta aviona i minobacačkih granata. Današnji dan je vrlo težak.

Prošla je 31 godina od napada na Karlovac, 27 godina od završetka Domovinskog rata, a Kolenc se pita, je li tolika žrtva bila potrebna za slobodnu državu:

– Ipak, danas smo sretni jer imamo slobodnu državu, svoji smo na svome, ali onda opet kad gledamo, jesmo li morali toliku žrtvu platiti da bi danas bili slobodni?

U obrani Karlovca sudjelovao je i Davor Celinšćak koji danas također prolazi emotivne i teške trenutke:

– Toga dana doživjeli smo napad svega živoga. Avioni, granate posvuda. Ipak, ponosni smo jer smo uspjeli obraniti grad.

Slike ne blijede kaže, a s vremenom postaju još i jače, posebice kada vidi u što se pretvara država za koju se sam, zajedno sa svojim suborcima, prijateljima i braćom borio i branio.

Turanj je prozvan malim Vukovarom

Osobito žestoke borbe vodile su se u prigradskom naselju Turnju koji je gotovo cijeli pao u ruke Srba, a hrvatski branitelji bili su potisnuti do samog mosta preko Korane koji je ulaz u grad. Ipak, nadljudskim naporima malobrojna hrvatska vojska uspjela je obraniti most i odbaciti neprijatelja. Narednih dana velikosrpske snage su u još nekoliko navrata neuspješno pokušale osvojiti Turanj. Zbog žestine i intenziteta borba, brojnih ispaljenih projektila svih kalibara i razrušenosti Turanj su prozvali mali Vukovar.

Taj najžešći napad na Karlovac tijekom Domovinskog rata trajao je tri dana, a ubijeno je 136 branitelja i stanovnika Karlovca.

Njima u čast, danas je u večernjim satima, točnije u 19.30 ispred Muzeja Domovinskog rata na Turnju, organizira paljenje lampiona kao sjećanje na očeve i sinove, braću, hrvatske branitelje koji su se oduprli ovom napadu.

 

L. Grčić

Pročitajte i ovo

DOČEKALI

Počeli radovi u Presvetom Trojstvu: Crkvi konstrukcijsko ojačanje, zvoniku nova lukovica, obnova i Franjevačkom samostanu; Izvođaču radova rok od 6 mjeseci prekratak