Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Županija INTEGRACIJA Podijeli

Obitelji sirijskih izbjeglica doći će i u Dugu Resu, ali ne zna se kada. U Karlovcu će biti u širem centru grada

U Dugoj Resi pripremaju se 3 stana, a troškovi za uređenje 11 karlovačkih stanova iznose milijun kuna

Obitelji sirijskih izbjeglica, osim u Karlovac, doći će i u Dugu Resu i za to su spremna tri državna stana. Obitelji koje će doći u Karlovac, njih deset, odnosno ukupno 48 Sirijaca, bit će smještene u širem centru grada. I dok bi “karlovački” Sirijci trebali doći već u ovog mjeseca, kad će izbjeglice u Dugu Resu, nije poznato.

Karlovac i Duga Resa jedina su dva grada u Karlovačkoj županiji u kojima će državni stanovi biti dodijeljeni državljanima Sirijske Arapske Republike koji će ” postati” Karlovčani i Dugorešani. Ukupno je riječ o 14 stanova – 11 u Karlovcu te 3 u Dugoj Resi.

Objasnili su tako za Radio Mrežnicu iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

I u Karlovac i u Dugu Resu dolaze u sklopu projekta preseljenja osoba pod međunarodnom zaštitom, a riječ je o osobama koje su iz rodne zemlje izbjegle u Tursku pred ratnim vihorom.

Za obnovu 11 stanova u Karlovcu skoro milijun kuna

Za obnovu i opremanje državnih stanova koji se koriste u svrhu smještaja osoba sa odobrenom međunarodnom zaštitom predviđena su bespovratna sredstva u europskom Fondu za azil, migraciju i integraciju tako da će se 75 % potrebnog iznosa povlačiti iz navedenog fonda, dok se 25 % potrebnog iznosa osigurava u državnom proračunu.

Vrijednost obnove i opremanja 11 državnih stanova u gradu Karlovcu iznosi 980 tisuća kuna s PDV-om. Od toga je 734 tisuće iz EU fonda, a iz državnog proračuna 244 tisuće kuna.

Sveukupno na području cijele Republike Hrvatske obnovljena su i opremljena 64 stana u državnom vlasništvu, za što je utrošeno 9,6 milijuna, od čega su 7,2 milijuna EU sredstva, a iz proračuna države 2,4 milijuna.

Ukupno 250 osoba iz Sirije bit će naseljeno u cijeloj Hrvatskoj.Prvi Sirijci već su smješteni u Sisku.

foto;IOM, dolazak sirijskih izbjeglica u Hrvatsku

 

Pročitajte i ovo

PROJEKT DELFIN

Održan prvi, online sastanak Poduzetničkog inkubatora Duga Resa