Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Županija PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA Podijeli

Obiteljsko nasilje u Karlovačkoj županiji lani poraslo za 100 posto. Dan je borbe protiv nasilja nad ženama

Trenutno je u skloništu za žene 12 osoba

U vrijeme pandemije povećan je broj prijava obiteljskog nasilja i to za 100 posto, a prošle godine na području Karlovačke županije 50 osoba, žena i djece žrtava nasilja u obitelji smješteno je u sklonište, dok je prošle godine zabilježen jedan slučaj ubojstva žene.

Podaci su to koji su se danas čuli na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Karlovcu, a akcija je organizirana u suradnji s PU karlovačkom i Udrugom osoba s invaliditetom Karlovačke županije.

– Nažalost, u vrijeme pandemije povećan je broj poziva što za pravnim savjetovanjima, što za psihološkim te za smještajem. Prošle godine imali smo 50 smještaja korisnika; dakle i žena i djece žrtava nasilja u obitelji. U prethodnoj godini odrađeno je gotovo 600 savjetovanja, rekla je u ime Ženske grupe Korak Valentina Musija.

Načelnik karlovačke PU Darko Bratić kazao je da se u zadnje vrijeme bilježi povećan broj prijava obiteljskog nasilja.
– U 2019. godini imali smo 29 zabilježenih takvih djela na području Karlovačke županije, dok ih je u 2020. bilo 63, što je porast od 100 posto. U osam mjeseci ove godine bilježimo 55 kaznenih djela, dok ih je prošle godine u istom razdoblju bilo 39, kazao je Bratić.
Dodao je i da se često to pripisuje pandemiji, no možda to nije tako. -Možda smo ovim stalnim kampanjama došli do toga da se nasilje više prijavljuje, rekao je.

Na udaru nasilnika osobito su žene s invaliditetom, a ukoliko su ovisne o drugoj osobi, ni ne prijavljuju nasilnike.
Da su i oni uočili rast broja poziva na SOS telefon, potvrdila je Gordana Jurčević, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije. – Kod žena s invaliditetom još uvijek je najdominantnije psihološko i ekonomsko nasilje. Pozvala ih je da se jave na SOS broj 0800 300 200, srijedom od 14 do 16 sati.

Pročitajte i ovo

ATLETIKA

Bruno Belčić državni prvak na 3000 metara sa zaprekama s rekordom prvenstava Hrvatske, Helena Valentić srebrna u istoj disciplini