Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -2C° Duga Resa

 • weather-image

  -1C° Ogulin

 • weather-image

  -2C° Ozalj

 • weather-image

  -2C° Slunj

Karlovac KARLOVAC Podijeli

Obnova iz spomeničke rente: Uglovnica u Radićevoj s novom stolarijom

Do kraja godine obnova još nekoliko objekata u zaštićenoj zoni

Još jedan stambeni objekt u karlovačkoj Zvijezdi uspješno je obnovljen uz pomoć spomeničke rente, a na drugom se intenzivno radi. To su tek dva od ukupno 10 objekata koji će ove godine za obnovu svojih zaštićenih objekata dobiti 50 % potpore tj. ukupno 309.000 kuna.

Na uglovnici u Ulici Ivana Kukuljevića, odnosno Ul. S. Radića, zamijenjena je trošna stolarija stambenog prostora. Ukupni troškovi iznosili su 20 tisuća kuna, a subvencionirani su iz sredstava spomeničke rente sa sedam tisuća kuna.

Čak 11 prozora bit će zamijenjeno pak na uglovnici u Ulici Jurja Križanića. Ukupan trošak je 36.437 kuna, a Grad Karlovac ih iz rente subvencionira s 18 tisuća kuna.

Spomenička renta propisana je Zakonom o očuvanju kulturne baštine. U Karlovcu je minimalna – kuna po kvadratu. Sredstva prikupljena naplatom koriste se isključivo za obnovu objekata

Spomenička renta zahvaća šire središte grad i u Karlovcu je plaća oko 500 poduzetnika i obrtnika.

Od 10 ovogodišnjih objekata koji su dobili potporu, čak je osam na području povijesne gradske jezgre Zvijezde. Uz spomenuta dva projekta, u Zvijezdi će biti obnovljen i Paviljon Katzler, a  do kraja godine i objekti u Radićevoj, Haulikovoj i Mažuranićevoj ulici. Sanirat će se pročelja, stolarija, krovišta i statika.

Po završetku ovog natječajnog ciklusa Grad Karlovac otvorit će novi krug prijava pa se ovakvih sanacija stambenih objekata od spomeničke rente može očekivati još.

Pročitajte i ovo

SAMO MODERNO

Čistoća postavlja sunčanu elektranu na svojoj radionici, sami izdvojili novac za investiciju