Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  29C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  29C° Ozalj

 • weather-image

  28C° Slunj

Karlovac PRVA LOPATA Podijeli

Obnova karlovačkog vrelovoda krenula danas na Rakovcu, kopanje gotovo idućeg ljeta

Građane mole za strpljenje i razumijevanje, problemi se najavljuju u prometu, ali i s drvećem

Danas u Karlovcu počinje obnova vrelovoda na čak 3 lokacije, a prva lopata pala je na Rakovcu.

Obnova vrelovoda u Karlovcu počela je u Ulici Izidora Kršnjevog, a u pripremi su i radovi u Kašićevoj i Meštrovićevoj ulici. Kopat će se cijelo ljeto, kao i iduće kada bi sve trebalo biti gotovo.

Projekt je to težak 134 milijuna kuna. Preko 80%, točnije 108 milijuna kuna dobiveno je iz europskih sredstava, a 10 milijuna kuna dobiveno je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

“Ovim projektom obnovit ćemo 31 km cijevi vrelovoda, a to nam je baza. Bez vrelovoda ništa.” ističe direktor Gradske toplane, Hrvoje Klobučar. To je ukupno 74% mreže vrelovoda, a u planu je obnova i postrojenja za distribucija, onaj dio od kuda voda kreće iz toplane. Obnovit će se i toplinske podstanice, točnije njih 175, dodaje Klobučar.

Obnovom će vrelovod postati pouzdaniji te će isporuka toplinske energije bit će na višoj razini. Spomenuo je i smanjenje gubitaka. Naime, toplana će tako smanjiti svoje gubitke, sa trenutnih 15% na potencijalnih 8%, a sve to trebalo bi biti preduvjet za geotermalno grijanje, zaključuje Klobučar.

Obnova vrelovoda bit će izazovna i za tvrtku Zelenilo.

Karlovac žele održati Zelenim gradom, a nastojat će zamijeniti svih 260 stabala koja bi trebalo ukloniti na predviđenim trasama, kaže Gordana Purgar iz Zelenila. Dodaje obećanje kako će nastojati ukloniti što je moguće manje stabala, te kako je njihov primarni cilj zaštita i briga oko drveća.

Također će, uz probleme sa drvećem, biti problema i u prometu. Najavljuju se gužve i problemi s parkingom, a građane se moli za razumijevanje tijekom predstojećih ljetnih mjeseci.

Na veliko strpljenje je pozvao i gradonačelnik Karlovca, Damir Mandić. Istaknuo je svoje zadovoljstvo projektom i radom Gradske toplane, a za sve one koji imaju pitanja, on ovog petka stoji na raspolaganju:

– Ovog petka, u 17 sati u školskoj športskoj dvorani odradit ćemo zbor građana za gradsku četvrt građana, a u 19.30 u holu OŠ Grabrik, bit će održan zbor građana za gradsku četvrt Grabrik. Svi koji će imati nedoumica i pitanja, mi stojimo na raspolaganju, a detaljnije ćemo objasniti i lokacije kopanja i kako će to utjecati na stanare, zaključio je Mandić.

 

 

Pročitajte i ovo

LAŽNJACI SVUDA

“Fejkera” sve više oko nas: Stalno pretvaranje, izmotavanje i laganje.Znate li nekog takvog?