Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -4C° Karlovac

 • weather-image

  -5C° Duga Resa

 • weather-image

  -6C° Ogulin

 • weather-image

  -4C° Ozalj

 • weather-image

  -5C° Slunj

Karlovac NEMA ODMORA DOK TRAJE OBNOVA Podijeli

Obnova od spomeničke rente: 10 objekata u Karlovcu dobilo sufinanciranje. U 2020. bit će za trećinu manje novca

Šest objekata mijenja stolariju, 1 je statička sanacija objekta, 1 izmjena krovišta i 2 obnove pročelja

Deset objekata pod zaštitom, od čega osam u povijesnoj Zvijezdi, ove će godine dobiti ukupno  309 tisuća kuna za obnovu.

Radi se o sredstvima spomeničke rente koju u Karlovcu plaća oko 500 poduzetnika i obrtnika koji svoju djelatnost obavljaju u zaštićenom dijelu grada. Šezdeset posto rente uplaćuje se u gradski proračun, a to je lani bilo 780 tisuća kuna.

Najviše novca ide za obnovu jednog krovišta

Najveći dio tog novca ide za obnovu objekata spomeničke vrijednosti, a manji dio, u ovom slučaju 309 tisuća kuna, vraća se građanima koji žive u zaštićenim objektima ili u zaštićenom dijelu grada.

Na natječaj je stiglo 20 prijava, ali njih 10 je udovoljilo uvjetima te će oni u narednim mjesecima uređivati svoje domove.

– Od 10 objekata koji su ostvarili sufinanciranje iz sredstava spomeničke rente. Šest će ih mijenjati stolariju za energetsko unapređenje mjesta stanovanja. Jedna je statička sanacija objekta, jedna izmjena krovišta i dvije obnove pročelja. Najveći iznos sufinanciranja je ostvario objekt za obnovu krova od 160 tisuća kuna. Najniži iznos je za izmjenu stolarije od sedam tisuća kuna, rekao je gradski voditelj Odsjeka za kulturu i kulturnu baštinu Marinko Pleskina.

Ove godine za trećinu manje prihoda od spomeničke rente

Iako u Gradu planiraju nastaviti sa sufinanciranjem obnove zaštićenih objekata, novca će ove godine biti manje – za trećinu, zbog koronakrize.

-Računi koji će uskoro ići prema korisnicima bit će umanjeni za jednu trećinu. Prema odluci Ministarstva kulture postoji odgoda odnosno za četiri mjeseca nije bilo uplate spomeničke rente. Tako da će računi za jednu trećinu biti manji nego što je to bio slučaj u prošloj godini.

Pročitajte i ovo

VIRUS U VODI

Karlovački pročišćivač voda u potpunosti uklanja koronavirus: Nema straha za Karlovčane