Radio Mrežnica
MIOŠ ZOVE BUDUĆE OBRTNIKE Podijeli

Obrtnička zanimanja su ponovo “in”, MIOŠ zove učenike: Uz stipendije čeka ih i posao

Stipendije se kreću od najmanje 500 kuna na više

Još samo nekoliko dana buduće srednjoškolce dijeli od konačne odluke o tome koju će školu upisati.

Karlovačka Mješovita industrijsko – obrtnička škola poziva ih da izaberu između jednog od njihovih deficitarnih zanimanja za koja će moći dobiti stipendije, a odmah nakon školovanja i posao.

Poslova ima, a nema nam to tko odraditi, kaže ravnateljica Snježana Erdeljac.

– Ja bih voljela reći da su obrtnička zanimanja ponovo “in” odnosno nikada nisu smjela biti “out” zato što privreda toliko raste i toliko posloova ima, a nema nam tko to odraditi. Mislim da je ovo pravo vrijeme i za današnje osmaše i njihove roditelje da dobro razmisle što će staviti pod prvi prioritet.

Prijave za srednju školu traju do 10. srpnja, a MIOŠ u Karlovcu ima mjesta za 152 učenika u 17 različitih zanimanja.

– Ponovno prijavljujemo zidare, montere suhe gradnje, rukovatelje samohodnim građevinskim strojevima i keramičare u graditeljstvu. Za sva ova zanimanja nude se stipendije i od poslodavca i od Županije i od Ministarstva rada i poduzetništva. Stipendija je minimalno 500 kuna.

Posebno nedostaje mesara i pekara pa oni posao nađu već za vrijeme srednje škole.

– Prošle godine nismo uspjeli upisati pekare, a sada mislim da je ovo prava godina. Naši sadašnji maturanti već rade tako da većeg uspjeha od toga, zapošljavanja nakon škole, nema. Tvrdim da to više nisu ni male plaće, a nisu ni teški poslovi. U zanimanjima osobnih usluga upisujemo autolakirere i soboslikare za koje se može dobiti 750 kuna stipendije od Minstarstva, a upisujemo i kozmetičare, pedikere i frizere.

Za sva spomenuta zanimanja na tržištu rada vlada veliki interes osim za frizerke. Njih je sada više nego što je potrebno.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More