Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  6C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  6C° Ozalj

 • weather-image

  3C° Slunj

Karlovac MIOŠ ZOVE BUDUĆE OBRTNIKE Podijeli

Obrtnička zanimanja su ponovo “in”, MIOŠ zove učenike: Uz stipendije čeka ih i posao

Stipendije se kreću od najmanje 500 kuna na više

Još samo nekoliko dana buduće srednjoškolce dijeli od konačne odluke o tome koju će školu upisati.

Karlovačka Mješovita industrijsko – obrtnička škola poziva ih da izaberu između jednog od njihovih deficitarnih zanimanja za koja će moći dobiti stipendije, a odmah nakon školovanja i posao.

Poslova ima, a nema nam to tko odraditi, kaže ravnateljica Snježana Erdeljac.

– Ja bih voljela reći da su obrtnička zanimanja ponovo “in” odnosno nikada nisu smjela biti “out” zato što privreda toliko raste i toliko posloova ima, a nema nam tko to odraditi. Mislim da je ovo pravo vrijeme i za današnje osmaše i njihove roditelje da dobro razmisle što će staviti pod prvi prioritet.

Prijave za srednju školu traju do 10. srpnja, a MIOŠ u Karlovcu ima mjesta za 152 učenika u 17 različitih zanimanja.

– Ponovno prijavljujemo zidare, montere suhe gradnje, rukovatelje samohodnim građevinskim strojevima i keramičare u graditeljstvu. Za sva ova zanimanja nude se stipendije i od poslodavca i od Županije i od Ministarstva rada i poduzetništva. Stipendija je minimalno 500 kuna.

Posebno nedostaje mesara i pekara pa oni posao nađu već za vrijeme srednje škole.

– Prošle godine nismo uspjeli upisati pekare, a sada mislim da je ovo prava godina. Naši sadašnji maturanti već rade tako da većeg uspjeha od toga, zapošljavanja nakon škole, nema. Tvrdim da to više nisu ni male plaće, a nisu ni teški poslovi. U zanimanjima osobnih usluga upisujemo autolakirere i soboslikare za koje se može dobiti 750 kuna stipendije od Minstarstva, a upisujemo i kozmetičare, pedikere i frizere.

Za sva spomenuta zanimanja na tržištu rada vlada veliki interes osim za frizerke. Njih je sada više nego što je potrebno.

Pročitajte i ovo

BRZO TESTIRANJE NA KORONU

Prvog dana “drive in” testiranja uzeto 30 uzoraka