Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  11C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Županija DIPLOMATSKO RJEŠENJE Podijeli

Od 1. lipnja HE Lešće radi s jednim agregatom jer počinje sezona kupanja na Dobri

Vodni val puštat će se navečer kako bi tijekom noći “putovao” do ušća

Od prvog lipnja Hidroelektrana Lešće radit će s pola kapaciteta, odnosno s jednim agregatom koji “producira” protok od 60 kubnih metara vode u sekundi.

Sve to bit će u večernjim satima kako bi vodni val putovao nizvodno tijekom noći do ušća dobre u Kupu. Vodnom valu s Lešća do ušća u Kupu treba oko 12 sati. Izuzeci će biti bude li većih dotoka ljeti, odnosno jakih oborina ili dođe li do ugroze u energetskom sustavu.

Taj režim rada trajat će do 15. rujna ove godine.

Radi se o kratkoročnim mjerama koje se HEP obvezao primjeniti za poboljšanje vodnog režima nakon više od 10 godina rada Hidroelektrane Lešće i utjecaja vodnog vala na život nizvodno od Lešća.

Podsjetimo, svih ovih godina, a zadnji slučaj bio je lani, zbog puštanja vodnog vala s Lešća tijekom dana brojni su životi dovedeni u pitanje jer u vrlo kratkom vremenu razina rijeke raste, a snažni vodni val nosi sve pred sobom, te predstavlja opasnost za kupače.

Radi se o periodu ljeta i sezone kupanja na rijeci Dobri, a rad s jednim agregatom tako bi trebao ostvariti onu “Vuk sit, ovce na broju”. Treba reći da i rad s jednim agregatom također stvara određeni vodni val i nosi sa sobom velike količine hladne vode.

Inače, tijekom ljeta ovo postrojenje zna biti  u remontu, a taj kratki period Dobra postaje upravo onakva kakva je i bila prije pokretanja elektrane predstavljene kao kapitalno ulaganje u vladavini HDZ-a, dijelom Ive Sanadera, a onda i Jadranke Kosor. O posljedicama rada već znaju i vrapci na grani, baš kao što je poznat i poziv nekadašnjeg župana Vučića da Karlovačka županija ima još rijeka za ovakve projekte.

Lešće  bi tako s jednim agregatom trebalo raditi tako do sredine rujna, ali ovaj sistem ostao bi i svake druge godine dok se ne dobije konačno rješenje nizvodno od Lešća, kažu u HEP-u.

Dodatno, HEP je razvio aplikaciju na svojoj web adresi koja će sadržavati potrebne dodatne informacije o voznom redu elektrane Lešće, a sve to postavit će na znakove upozorenja, odnosno table nizvodno od Lešća. O tome smo pisali ovdje.

 

Pročitajte i ovo

ZA RAZVOJ

Karlovačka županija objavila tri javna poziva za gospodarstvo