Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  2C° Slunj

Županija BIT ĆE VODNIH VALOVA Podijeli

Od danas do četvrtka ispituju turbine na Lešću: Najavili vodne valove i vodu do 120 kubika u sekundi

Kad radi s jednim agregatom vodni val je pozamašan, a sad će s dva pa je za očekivati veći vodni val

Od danas do četvrtka u Hidroelektani Lešće planiraju ispitivati turbine na dvama agregatima, a u tom periodu agregati će raditi u više režima rada.

Kako su  izvijestili ih HEP-a nadležne službe u Karlovačkoj županiji, agregati će raditi u više režima rada, od minimuma s protokom 30 metara kubnik po sekundi i na nazivnoj snazi od 21 megawata što daje protok od 60 kubika po sekundi, a popodne kratkoročno s dva agregata maksimalne snage od 42 megawata odnosno 120 kubika vode po sekundi.

Ovo zadnje je zanimljivo jer Lešće rijetko kad radi u tom režimu. Obično radi s jednim agregatom koji već digne vodni val pozamašno, a sada će se vidjeti što znači s dva.

-Ispitivanja se provode u navedenom terminu kao cjelodnevne aktivnosti što znači da će se tijekom dana, sukladno programu ispitivanja, u više navrata ulaziti i izlaziti iz pogona s agregatima i tada će se, tijekom rada agregata, nizvodno propuštati do 60 m3/s vode u pojedinačnom radu, a kratkoročno i do 120 m3/s u paralelnom radu agregata, kažu u HEP-u.

Potom kažu da nakon što uspješno završe ispitivanja, agregate predaju dispečerima, a te službe ovisno o hidrologiji i potrebama za strujom, planiraju rad agregata u HE Lešće u skladu s Pogonskim pravilnikom koji je odobren od strane Hrvatskih voda.

Prema najavama meteorologa period ispred nas je s dosta oborina pa je za očekivati da će HE Lešće pojačano raditi i u periodu nakon 7. listopada, najavljuju u HEP-u.

Pročitajte i ovo

KIŠA I SNIJEG

Do jutra palo 40-ak litara kiše na karlovačkom području, razvedravanje poslijepodne