Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  4C° Ogulin

 • weather-image

  0C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Život ŠTO SE MORA, NIJE TEŠKO Podijeli

Od danas obavezna zimska oprema, kazna 1.000 kuna za vozača, do 15 tisuća za tvrtku

700 kuna kazne za vozača, za tvrtku kazne i do 15 tisuća kuna

Od danas je zimska oprema obavezna  na zimskim dionicama cesta u Hrvatskoj.

Obaveza traje od danas do 15. travnja sljedeće godine. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak. Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.Također, zimska oprema može biti obavezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika u Karlovačkoj županiji zimsku opremu treba imati na državnim cestama i autocestama: A1 Zagreba – Split, A6 čvor Bosiljevo 2 – Rijeka, D1 od GP Macelj- Krapina-Zagreb-Karlovac-Knin, D3 Karlovac – Rijeka, D6 GP Jurovski Brod- Ribnik -Karlovac, D23 Josipdol – Senj, D42 Ogulin – Josipdol i D204 GP Pribanjci- Bosanci -čvor Bosiljevo 1.

 

Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 1.000 kuna. Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.

Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom.

 

Po novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama kazna za one bez zimske opreme je 1.000 kuna. Povećane su i kazne za sve one vozače koji se uključe u promet bez da su očistili svoja vozila od snijega, leda ili vode sa 700 na 1.000 kuna. Karlovačka policija najavljuje da će upravo to posebno kontrolirati ove zime

 

Već pri temperaturi nižoj od 7°C ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena. Ljetna guma po snijegu gotovo da nema nikakve šanse, njome se produljuje zaustavni put što je vrlo opasno. Kod temperature od -10°C, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra.

Na nižim temperaturama put kočenja još je duži. Ako automobil ima ljetne gume, zaustavit će se nakon 62 metra, a sa zimskim gumama najdalje do 50 metara

Vezani članci

Pročitajte i ovo

DIGNITAS PROTIV DISKRIMINACIJE

Novaković Matanić: Vrijede li pacijenti u 6 županija manje od onih gdje imaju uređaj za rano otkrivanje raka pluća?