Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Crna kronika S CESTE NA GROBLJE Podijeli

Od karlovačke Švarče do Severina na Kupi novi Grobnik za motocikliste: Divljaju starom cestom, osobito vikendima

Nekima se izgleda žuri na groblje ili u kolica, motociklisti sve više izazivaju horor prizore

Dvojica mrtvih, dvojica teško ozlijeđenih, broj je to motociklista koji su u zadnjih nekoliko tjedana stradali samo na potezu od karlovačke Švarče do Severina na Kupi. Ova je dionica u motociklističkom svijetu postala novi Grobnik, odnosno pista na kojoj jedan dio vozača motora do krajnjih granica “izvlači” maksimum iz motocikla, a onda i sebe. Adrenalin koji nastaje ovom vožnjom očito ih “puca”, dok  su ostali vozači sve  više u nelagodi i strahu hoće li im kakav nadobudni motociklist željan dokazivanja na krivom mjestu, doletjeti iz suprotnog pravca i skriviti nesreću koja će ih stajati života ili invaliditeta.

Međusobna nabrijavanja i natjecanja tko će brže i luđe, iskustva se dijele po društvenim mrežama

Ali, nisu samo hrvatski, već i slovenski motociklisti sudionici ovog “reality show-a” koji je počeo  ovog proljeća. Svi se oni natječu tko će proći brže, tko će se dići na zadnji kotač, tko će u zavoj ući s enormnom brzinom, tko će ga “prerezati”, tko  u desnoj traci preteći osobni automobil za “dlaku” uz sami retrovizor i slične boleštine. Za jedne nedavne nesreće zabilježene su tako stravične brzine motocikla koje lede krv u žilama za bilo koju cestu, pa ovakvo izazivanje sudbine sve više donosi odlazak na onaj svijet ili  tešku invalidnost.

Da je dio od Švarče do Severina na Kupi odnosno stara Riječka cesta postala “top” pista  javna je  tajna. Službeno, motociklisti o tome nerado govore, no među sobom  ne skrivaju želju, “dostignuća” i “brijačinu”  koje ovdje razvijaju. Po grupama i društvenim mrežama dijele fotke, hvale se kako su prošli koji zavoj, kojom brzinom su išli i slično, a koliko sve može biti i pomalo morbidno govori i to da neki od njih slikaju mjesta nesreće i na društvenim mrežama raspredaju o tome kako se zavoj mogao proći u brzini bez stradanja i s većom brzinom.

Vikendi najgori, brzine enormne, obijesna vožnja pravilo

Da su “divlji” motociklisti preuzeli vlast na ovoj cesti gotovo svakodnevno mogu se uvjeriti svi oni koji prometuju ili žive na ovim dijelovima – od samog Karlovca, preko dugoreškog Gornjeg Mrzlog Polja, Lišnice, Jarčeg Polja, Vukove Gorice, Bosiljeva pa prema Severinu na Kupi.

Osobito su traumatični vikendi, a dokaz tome su i sve teške nesreće koje su se upravo u dane vikenda dogodile na ovom dijelu što Karlovačke, što Primorsko goranske županije. Pravilo je da niti jedan od tih motociklista nema vidljivu tablicu kako bi se zaštitili od policije. Frajeri na motorima čak se toliko bahate da neki od njih istu dionicu u kratkom vremenu prođu nekoliko puta ispitujući motor i sebe do krajnjih granica, a nedavni primjer motociklista koji je preko mosta u Jarčem Polju prošao samo na zadnjem kotaču izazivajući jezu kod drugih vozača, nije i jedini.

Tragična je to slika društva u kojem manjina terorizira većinu, a dojam je da policija još uvijek nije ozbiljno shvatila ovaj problem.Policijski motocikli, zatim tzv.  lijevak, pa čak i fizičke zapreke, a vjerojatno ima i još niz mogućih rješenja, mogli bi ove izazivače smrti na dva kotača primiriti i odgovarajuće kazniti. Iznimne brzine i obijesna vožnja neminovno će donijeti nove nesreće i žrtve. Pitanje je samo dana i sata.

 

Pročitajte i ovo

PRONAĐEN

Pronađeno tijelo jednog Karlovčanina (50), za drugim se i dalje traga